Најновије

Вербић у проблему - два синдиката настављају штрајк!

БEOГРAД - Главни одбор Униjе синдиката просветних радника Србиjе и Председништво Синдиката радника у просвети Србиjе (СРПС) одлучили су данас на одвоjеним седницама да одбиjу понуђени Споразум о решавању спорних питања у просвети и наставе законски штраjк.
Министар просвете Срђан Вербић (фото Јутјуб)

Министар просвете Срђан Вербић (фото Јутјуб)

Oва два синдиката су одлучила и да прихвате и потпишу Посебан колективни уговор за запослене у основним, средњим школама и домовима ученика. Споразум и Посебан колективни уговор су 11. фебруара, са министром просвете Срђаном Вербићем, потписали челници друга два синдиката - Гранског синдиката просветних радника Србиjе "Независност" и Синдиката образовања Србиjе - коjи су истакли да су задовољни постигнутим и наjавили да ће настава у школама њиховим чланицама бити нормализована од 18. фебруара. Портпарол Униjе синдиката просветних радника Србиjе Jасна Jанковић рекла jе да Главни одбор тог синдиката ниjе данас прихватио понуђени Споразум о решавању спорних питања у просвети, jер сматра да не постоjе чврсте гаранциjе за његово спровођење, због чега ће штраjк бити настављен. Униjа тражи од Владе Србиjе да пружи потребне гаранциjе, одлучено jе на седници Главног одбора тог синдиката. СРПС jе, према речима потпредседника тог синдиката Mиодрага Сокића, одбио предлог Споразума коjи jе понудила Влада Србиjе о решавању спорних питања у просвети, што значи да се законски штраjк наставља. Tаj синдикат, како jе Сокић рекао Танјугу, захтева од Владе Србиjе да се наставе преговори о споразуму како би се договорили о решавању спорних питања у просвети коjа се односе на материjални положаj запослених и гаранциjе коjе би за то дала Влада. Споразум и Посебан колективни уговор су у среду, 11. фебруара потписали челници Гранског синдиката просветних радника Србиjе "Независност" и Синдиката образовања Србиjе са министром просвете Срђаном Вербићем, када су изjавили да су задовољни постигнутим и наjавили да ће настава у школама њиховим чланицама бити нормализована од 18. фебруара. Jедан од захтева просветних радника jе уводење платних група и платних разреда у jавном сектору, што jе, према речима министра Вербића, наjефикасниjи начин да се успостави праведан однос плата, сходно нивоима образовања и у складу са одговорношћу посла коjи се обавља.
Прочитајте још:Девојчица открила да су сви председници САД рођаци – унуци британског краља!
"Доношење Закона о платама коjи ће регулисати односе између зарада, од приоритетног jе значаjа за Владу Републике Србиjе, а посебно за просвету због тога што су у овом ресору у просеку наjобразованиjи људи", рекао jе jуче Вербић Танјугу. Према његовим речима, jасна намера државе да донесе оваj закон, коjи би почео да се примењуjе 2016. године, садржана jе и у Споразуму о решавању спорних питања измеду Владе Србиjе и репрезентативних синдиката просвете. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА