Најновије

ПАЖЊА: Ако пијете много воде у току дана може да вам се деси...

БЕОГРАД - Шест до осам чаша воде дневно може да нам помогне да побољшамо концентрацију, подигне ниво енергије, спречи главобољу и помогне детоксикацију организма. Зато већина нас носи флашицу воде у торби.
Вода (Фото: cleanwateraction.org)

Вода (Фото: cleanwateraction.org)

Ипак, неки стручњаци доводе у питање да је пијење толико вода добро за организам. Они тврде да је унос више од два литра воде дневно и више него што је телу потребно. Неки чак тврде да опсесија за водом може изазвати озбиљне здравствене проблеме! Све је већи број оних који су почели да пријављују зависност од воде. Ови људи, названи аквахоличарима, не могу да замисле дан без воде. Професор Марк Вајтли, васкуларни хирург, један је од оних које брине превелики унос воде. Он тврди да након дужег времена уношења велике количине воде, наш мозак ће се навићи на то и очекиваће свакога дана исто. Професор Вајтли, који је стручањак и за хиперхидрозу, каже да је претерна унос воде повезан са проблемима са знојењем. - Једна од првих ствари које питам своје пацијенте је колико воде пију. Како се много зноје, обично ми кажу да пију много воде да би надокнадили њен губитак из организма. Када им кажем да повећан унос воде само погоршава ситуацију, увек се изненаде. Ако пијете више воде него што вам је потребно, тело ће кроз зној покушати да избаци тај вишак, објашњава професор Вајтли. Он твди и да велике количине воде пред спавање могу да поремете сан. "Када спавамо наш мозак отпушта АДХ, односно антидиуретик хормон, да би успорио функцију бубрега и спречио нас да ноћу често уринирамо. Ако попијете две чаше воде пред спавање, та додатна течност ће смањити утицај антидиуретик хормона на бубреге, па ћете морати да устајете ноћу да идете у тоалет. Његова препорука је да најмање два, а још боље три сата пре спавања избегавате течност. Жакелин Хенсон је 2008. године, током ризорозне дијете због које је попила четири литра воде за свега неколико сати, умрла од тровања водом. Стручњаци објашњавају да је овако нешто могуће, јер ако унесемо превилику количину воде у јако кратком временском периоду, бубрези не могу да брзо избаце толико течности.
Прочитајте још:

5 знакова да пијете превише

Најчешће ћете чути препоруке да је потребно унети два литра воде дневно. Вода нам јесте потребна да би бубрези функционисали нормално и да не бисмо дехидрирали, али није једина течност коју би требало да уносимо. Иако би требало да избегавате алкохол, који води до дехидратације, као и сокове који садрже велике количине шећера, требало би да пијете и друге течности. Истраживње спроведено у Шведској показало је да нам је просечно потребно 2,5 литара воде, с тим што би 500 милилитара требало да потиче од воћа и поврћа које уносимо током дана. Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА