Најновије

Џихадисти освајају Либију, Запад оклева у интервенцији

Западне силе упозориле су данас да је хитно потребно пронаћи политичко решење кризе у Либији, али су се уздржале од позива на војну интервенцију у тој земљи.
Џихад (Фото: al-akhbar.com)

Џихад (Фото: al-akhbar.com)

Недавно брутално убиство, одсецањем глава 21 египатском хришћанину, које су извршили екстремисти повезани с Исламском државом, “још једном је показало да је хитно потребно пронаћи политичко решење сукоба”, наводи се у саопштењу које су потписале владе САД, Велике Британије, Француске, Немачке, Италије и Шпаније, према италијанској верзији текста који је објавило италијанско Министарство спољних послова. Владе ових земаља осудиле су сва терористичка дела у Либији и поручиле да је покушај УН да се зараћене либијске милиције доведу за преговарачки сто како би формирале владу националног јединства, “највећа нада” за успостављање мира у земљи. – Међународна заједница је спремна да у потпуности подржи владу националног јединства која би се супротставила тренутним изазовима у Либији – наводи се у тексту. Западне владе су, такође, најавиле да ће изасланих УН Бернардино Леон наредних дана одржати састанке са супротстављеним странама у Либији и подржати их у формирању владе, пренео је АФП. – Они који не буду учествовали, искључиће се из политичког решења, које је сада хитно потребно, због опасности од тероризма. Свако ко не помогне у спасавању Либије од екстремизма и хаоса, сносиће одговорност за своје поступке пред народом Либије и међународном заједницом – истиче се у саопштењу. Саопштење је објављено дан уочи ванредне седнице Савета безбедности УН посвећене кризи у Либији. Више од три године после свргавања и убиства Моамера ел Гадафија, Либија је преплављена оружјем, а супротстављене фракције боре за контролу над кључним градовима и огромним нафтним богатством земље, што је створило плодно тле за екстремисте Исламске државе. Египатски председник Абдел Фатах ал-Сиси је у понедељак наложио ваздушне ударе на кампове и складишта оружја ИС у либијском граду Дерни, неколико сати пошто су сунитски екстремисти објавили језив видео снимак на коме маскирани џихадисти одсецају главе 21 египатском хришћанину на једној либијској плажи. Европска унија је саопштила у понедељак да не види да би европски блок могао да има улогу у било каквој војној интервенцији у Либији, али да ће разговарати о заједничкој акцији са Вашингтоном и Египтом. Афричка унија остаје при ставу да је једино решење за Либију политички договор.
Прочитајте још:САД И ЕУ ВЕЋ ДРХТЕ: Пјонгјанг преговара са Москвом о нуклеарном програму!Промрзли и гладни Украјинци се предају армији ДНР (ВИДЕО)
Извор: Танјуг, Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА