Најновије

ЕУ: Споразум о правосуђу није довољан, имате још доста да урадите са Приштином

БЕОГРАД - Известилац Европског парламента за Србију Дејвид Мекалистер поздравио је данас договор о правосуђу који су Београд и Приштини постигли 9. фебруара, али је напоменуо да то није довољно за отварање поглавља у преговарачком процесу између Србије и ЕУ пошто има још много тема о којима није било речи.
Европска Унија (Фото: 10for10.eu)

Европска Унија (Фото: 10for10.eu)

"Поздрављам наставак дијалога премијера, мислим да састанак 9. фебруара није био лак, али све у свему мислим да је то био добар знак и корак напред. Поздрављам и договор о правосуђу али он, наравно, сада мора да буде и примењен", рекао је Мекалистер у разговору за Јутарњи дневник Радија Б92. Подсетивши да је Поглавље 35 кључно за приступне преговоре између Србије и ЕУ, да треба да буде отворено на почетку преговора и да нормализација односа с Приштином треба да се одвија паралелно с преговорима о другим темама, он је рекао: "Што је већи напредак у дијалогу, то је већа шанса за отварање првих поглавља." На питање да ли то значи да споразум о правосуђу није довољан да се крене напред, Мекалистер је одговорио: "Не. Много других тема има о којима није било речи." Немачки посланик у ЕП оценио је да је "паметно" то што разговори у Бриселу били концентрисани на једну тему јер је ту остварен напредак. То је, према његовим речима, био важан корак, али процес нормализације мора да буде настављен. "На дугом смо путу, он неће бити лак, али мислим да се иде у добром правцу", додао је Мекалистер. Он је рекао да заступа став да прва поглавља треба да буду отворена ове године, али није желео да нагађа о евентуалним роковима јер, како је напоменуо, то није у надлежности њега, већ Европског савета, чија ће одлука зависити од напретка Србије, која мора да обави главни посао. Мекалистер, који је јуче боравио у Приштини, а данас почиње вишедневну посету Београду, изразио је забринутост због повећаног броја косовских Албанаца који у Немачкој траже азил.
Прочитајте још:Хандке пешице обилази манастире око Велике ХочеНајзад заслужено признање за Михалкова и Хандкеа
Мигрантима треба, према његовим речима, објаснити да у Немачкој немају шансе да добију азил и да се за њих мора наћи неко друго решење. На питање да ли је политички некоректно рећи да пројекат независно Косово не функционише баш онако као би Немачка и друге земље које су подржале независност то желеле, он је одговорио да је питање независности Косова за Берлин решено. "Али, осим питања да ли сте за независност или не, треба се бавити питањем економске и политичке ситуације. Мислим да треба да подржимо оне снаге у Приштини које хоће да спроводе економске реформе, да се боре против корупције", рекао је Мекалистер. Упитан за незадовољство косовских Срба због одлуке премијера Мустафе да удаљи из владе једног од двојице министара из редова Срба, Мекалистер је рекао да је на јучерашњем састанку с представницима српске заједнице саслушао шта имају да кажу, али да не жели да јавно говори о томе. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА