Најновије

Стижу бродовима? Џихадисти на само 300 километара од југа Италије

Након што се Исламска држава проширила на Либију и заузела приморски град Сирт, југ Европе нашао се пред великом опасности.
Фото: Јутјуб принстскрин

Фото: Јутјуб принстскрин

Осим бродова с имигрантима, Европа би ускоро могла очекивати и бродове са исламским терористима, посебно уколико Исламска држава успе учврстити своја упоришта на обали Либије. За сада контролише Сирт, град на обали и родни град Моамера Гадафија. На нову претњу Европи упозорио је амбасадор Египта у Великој Британији, Насер Камел, и то након што је прошлог викенда из Средоземног мора спашено 2164 имигранта. "Знате ли колико је Сирт удаљен од Италије? Само 300 километара. Уколико нешто не предузмемо, сви заједно, у наредним недељама можемо очекивати и бродове са терористима ", казао је Камел а преноси Дејли Мејл . Италија је такође упозорила да очекује егзодус имиграната са повећаним ризиком да би на исти начин могли доћи и џихадисти. Осим тога, у Италији тврде да се око 600 хиљада људи из Либије припрема прећи Средоземно море од чега их се 200 хиљада већ налази у пет кампова уз обалу. Страх од Исламске државе, која је Италију уцртала под свој "Калифат" а сада и контролише тачке у Северној Африци са којих лако може до јужне Европе, постаје све већи и на старом континенту. Ангелино Алфано, италијански министар унутрашњих послова, казао је да милитанти не смеју напредовати брже него што међународна заједница доноси одлуке, а због чињенице да су се већ успели проширити и на Либију, Италија је у опасности од "егзодуса без преседана" , закључио је. Док Европа са страхом гледа према северу Африке, пропаганда Исламске државе објавила је нови видео на којем се види нова флота луксузних теренаца на којима се милитанти возе с црним заставама. Парада је одржана у либијском граду Бенгазију, а на снимку се види како деца и пролазници салутирају и поздрављају џихадисте. Видео је објавила терористичка група Ансар Ал-Схариа која је стала уз ИС.
Прочитајте још:КУВА НА СЕВЕРУ АФРИКЕ: Египат ће зауставити продор исламиста на континент?Армија Новоросије заузела Дебаљцево: Уништени хрватски и украјински нацисти из пука Азов
Извор: dnevnik.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА