Најновије

"Биљни тамјан" и даље у слободној продаји и шири се међу клинцима

БЕОГРАД - Тек када институције званично прогласе да је "биљни тамјан" - дрога, увоз у земљу биће забрањен. То су јуче за Блиц, после упозорења лекара да је ова супстанца опасна и да је млади користе као дрогу, потврдили у Тржишној инспекцији.
Биљни тамјан се шири међу децом (Фото: plevenzapleven.bg)

Биљни тамјан се шири међу децом (Фото: plevenzapleven.bg)

"Ми ћемо реаговати чим добијемо сигнал да треба да повучемо "биљни тамјан" са тржишта. Ту одлуку морају да донесу МУП Србије, који је главни када су у питању све врсте дрога, као и Санитарна инспекција, која је задужена за контролу биљака. Чим будемо добили обавештење да је у питању дрога, инспекција ће реаговати", кажу из Тржишне инспекције. Према подацима Тржишне инспекције, "биљни тамјан" увози се из Хрватске. "Ако добијемо потврду да је у питају дрога, Санитарна инспекција ће одмах на граници забранити њен увоз у земљу", додају у инспекцији. На ВМА су урађене анализе које треба да буду достављене Министарству здравља и МУП-у. Након тога би зелени тамјан могао да буде означен као наркотичко средство.
Прочитајте још:
У продавици у центру града је јуче без икаквих проблема могло доћи до тамјана. Уз пакетић тамјана са аромом добије се и картон који се користи као филтер. Грам биљног тамјана кошта 1.300 динара, а садржај и изглед доста подсећа на марихуану. Користи се тако што се смота у ризлу или парче папаира, запали и пуши као цигарета. Особа која корити овај тајман након неколико димова осећа мучнину, дрхтавицу, губљење свести и немогућност кретања. "Овај проблем је врло озбиљан. Имам обавезу као родитељ да утичем на то да се прошири свест. Клинци то масовно користе, а не знају шта иде после тога. Купују деца од 13 до 17 година и то је страшно. Вуче их то што је ефекат јачи и краћи, што не може да се препозна на тестовима. На Бановом брду то је озбиљно узело маха, а чуо сам да купују и на неколико места у граду и преко интернета", прича родитељ троје деце. Тамјан је биљка опште намене, па контролисање тога спада у надлежност Министарства здравља. Извор: Блиц/Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА