Најновије

ФАП продају у деловима

Aгенција за приватизацију је објавила јавне позиве за приватизацију три предузећа из свог портфеља - "Крушик пластике АД" из Осечине, "Фабрике аутомобила Прибој" и АД "Алекса Шантић" из истоименог места. У позиву за прикупљање понуда са јавним надметањем ради продаје капитала "Крушик пластике" наводи се да је на продају пакет акција који представља 93,96 одсто капитала тог предузећа, а процењена вредност капитала је 843.299,70 евра.
Фабрика ФАП (Фото: Јутјуб)

Фабрика ФАП (Фото: Јутјуб)

- Сви заинтересовани могу поднети пријаве за учешће у поступку најкасније до 6. априла, а дужни су да уплате депозит за учешће у поступку, у износу од 84.329,97 евра - наводе у Агенцији за приватизацију. Будући стратешки партнер ФАП-а ће, према јавном позиву, са Републиком Србијом основати ново привредно друштво. Минимални улог инвеститора је најмање милион евра у новцу и пет милиона евра у стварима или у новцу, док ће улог Србије бити део имовине ФАП коју је држава стекла заменом потраживања за власништво. У Општини Прибој предузети су кораци за долазак партнера, који ће оживети фабрику и град. Одлуком Скупштине општине основано је Друштво са ограниченом одговорношћу "Индустријски паркови", чија су имовина земљиште и погон "Пресераја", највреднији део ФАП-а, у Мановића Пољу, уз реку Увац и границу са БиХ. Овде су последње изграђене хале, 1984. године, на 45.000 квадрата. - Држава нам је уступила "Пресерај" и основна делатност друштва "Индустријски паркови" биће изнајмљивање некретнина. Ускоро, уз помоћ државе, започиње адаптација, како би се објекат прилагодио светским стандардима у производњи аутомобилских делова и камиона - истиче за "Новости" Лазар Рвовић, председник општине Прибој.
За њиве осам милиона евра ПРредмет продаје предузећа "Алекса Шантић" је пољопривредно земљиште са пратећим објектима, у својини субјекта приватизације укупне површине 699 хектара и 52 ара. Процењена тржишна цена наведене имовинске целине је 7.941.894,84 евра. Заинтересована лица могу поднети пријаве за учешће у поступку најкасније до 8. априла.
Модел индустријских паркова већ успешно послује у Суботици, а Рвовић каже да је намера да се касније нешто слично уради и са осталим погонима ФАП-а, које ће се понудити другим инвеститорима, као и још неке фабрике на издисају, како Прибој не би зависио од једне фабрике. У ФАП је до петка, као и раније у неколико наврата, боравила екипа инжињера компаније "Сису" из Финске, са којом је у мају прошле године Влада Србије потписала меморандум, после блокаде барске пруге и доласка премијера Александра Вучића у град на Лиму. У матичној фабрици камиона је 740 радника, док их је неколико пута мање у четири ФАП-ова зависна предузећа.
Прочитајте још: ЕПС тражи нови тарифни систем за наплату струјеМинистарство објавило узрок због чега се 44 ђака онесвестило у Шајкашу
Извор: Новости  

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА