Најновије

Меркелова код папе на консултацијама

ВАТИКАН - Поглавар Римокатоличке цркве, папа Фрања примио је јуче у Ватикану немачку канцеларку Ангелу Меркел, а састанак је био "приватан" - други такав између њих двоје. На састанку је истакнуто да је потребно постићи мирно решење сукоба у Украјини.
Ангела Меркел и Папа Фрања (Фото: ansa.it)

Ангела Меркел и Папа Фрања (Фото: ansa.it)

Меркелова је у Рим стигла у петак увече, а непланирано је одмах по доласку посетила Сикстинску капелу и Ватиканске музеје, саопштила је "Света столица". Немачкој канцеларки је то трећи сусрет са папом Фрањом, а овај пут су разговарали о међуверском дијалогу, глобалним проблемима и сукобима, као и о улози Европе у свету. Посебно је бло речи о борби против сиромаштва и о сукобима у Украјини. У саопштењу Ватикана се наводи да је 40-минутни приватни састанак Меркелове и папе био "веома срдачан", пренела је агенција АП. Меркелова је рекла новинарима да су разговори обухватили широк спектар тема, укључујући оне које ће Немачка изнети на предстојећем самиту групе седам најразвијених земаља света. "Веома сам срећна што се састајем са папом", рекла је Меркелова, чији је отац био лутерански свештеник у некадашњој Источној Немачкој. "Он ми даје велико охрабрење", додала је немачка канцеларка. Папа је Меркеловој поклонио медаљу с ликом Светог Мартина који даје капут сиромашнима, и рекао је да тај орден служи да подсећа светске лидере да им је посао да "штите своје сиромашне". Она је папи дала донацију за помоћ деци избеглих пред ратовима на Блиском истоку. Такође му је поклонила музичку колекцију са композицијама Јохана Себастијана Баха.
Прочитајте још:
Меркелова се након сусрета с поглаваром Католичке Цркве упутила у седиште Заједнице светог Егидија у Риму где је планиран састанак с њеним оснивачем Андреом Рикардијем. Та заједница је веома активна на међународном плану, 2011. организировала је међурелигијски сусрет у Минхену, у Немачкој, на ком је учествовал и Меркелова, а повезана је с Православном Црквом чији челници учествују на њеним годишњим скуповима, а била је активна и на целом Балкану као и на Косову. Заједница светог Егидија коју често називају УН Трастевереа, по римској четврти где му је седиште, тихи је посредник у сукобима, будући да међу чланством има велики број угледних особа. Подршку јој пружа Света столица, премда ватикан истиче да је потпуно независана од ње. Извор: РТЦГ

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА