Најновије

Рат им не смета: Улицама Кијева организована прослава Евро-мајдана!

КИЈЕВ - Уз учешће председника Украјине и лидера неколико земаља, у Кијеву је данас, на годишњицу масовних протеста на Тргу независности (Мајдану незалежности), одржана прослава Евро-мајдана, завршен звуцима химне Европске уније - "Оде радости" и молитвом за Украјину, јавиле су украјинске и руске агенције.
Евро-мајдан (Фото: Инстаграм)

Евро-мајдан (Фото: Инстаграм)

Колона са председником Петром Порошенком на челу, која је прошла маршрутом од улице Институтске, преко Шелковичне и Грушевског до Европског трга - деловима града у којима су се снаге реда прошле године сукобљавале са демонстрантима, дочекана је на Тргу независности звуцима 9. Бетовенове симфоније, наводи УНН. РИА Новости пренела је саопштење МУП Украјине да је у шетњи, посвећеној погинулима у прошлогодишњим демонстрацијама против председника Виктора Јануковича на Мајдану, данас учествовало око 8.000 људи. Укринформ преноси да су уз Порошенка, између осталих, у колони били председници Немачке, Пољске, Словачке, Молдавије, Грузије и Литваније - Јоахим Гаук, Броњислав Коморовски, Андреј Киска, Николае Тимофти, Георгиј Маргвелашвили и Далија Грибаускајте, као и председник Европског савета Доналд Туск и премијери Естоније и Летоније, Андрус Ансип и Лајмдота Страујума. Агенција наводи да су грађани шетали са заставама Украјине, ЕУ, Грузије, Пољске и Литваније и да су се повремено на различитим језицима чуле пароле "Слава Украјини - слава херојима" и "Украјина је Европа". На тргу је одржан и молебан за мир у Украјини и помен погинулима уз Моцартов Реквијем. О безбедности се старало приближно 4.000 припадника снага реда, од којих је 2.000 било на централном тргу у Кијеву. Накнадно је јављено да је Порошенко гостима из иностранства захвалио на подршци.
Прочитајте још:ПАЖЊА: Јапан креће да извози пиринач из регије око хаварисане нуклеарке Фукушима
Сличне акције одржане су и у другим градовима Украјине, а на једном од њих - у Харкову, догодила се експлозија у којој су погинуле две особе а више од 10 повређено. Крајем 2013. године влада Украјине са Николајем Азаровом саопштила је да одлаже потписивање споразума о придруживању са ЕУ, после чега су присталице евроинтеграција заузеле Трг независности, који је постао епицентер сукоба снага реда и активиста. Протести названи "евромајдан" одржани су у читавој Украјини, а у насиљу је погинуло је више десетина жртава, а на Мајдану приближно њих стотину. Украјинска истрага за жртве окривљује касније свргнутог Јануковича и руководиоце полиције и службе безбедности, који се налазе ван Украјине, док они те оптужбе поричу. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА