Најновије

Финансије Немачке бележе суфицит од 18 милијарди евра

БЕРЛИН – Немачке јавне финансије вратиле су се на позитивне стазе у 2014, први пут након 1990, уз суфицит од 0,6 одсто бруто домаћег производа (БДП) вредног 2,9 билиона евра, вредног саопштио је данас немачки Завод за статистику, Дестатис.
Берлин (Фото: Викимедија)

Берлин (Фото: Викимедија)

Заједнички буџет немачке владе, појединачних покрајина, општинских власти и буџет за социјалну помоћ забележио је прошле године укупан суфицит од 18 милијарди евра, наводи Дестатис, а преноси агенција Франс прес. Немачка је у 2013. имала уравнотежен буџет. Статистичари наводе да су буџетски приходи прошле године износили 1,29 билиона евра, а расходи 1,27 билиона. Суфицит буџета владе у Берлину износио је 11,4 милијарде евра, у односу на дефицит од 4,5 милијарди из 2013.
Прочитајте још:СЛОМЉЕНИ: Ципрасова екипа постепено одустаје од предизборних обећања…
Буџет регионалних власти такође је забележио суфицит од 1,9 милијарди евра у 2014, након дефицита од 2,8 милијарди из претходне године. Општинске власти имале су буџетски суфицит од 1,3 милијарде евра, а у буџету за социјалну помоћ евидентиран је суфицит од 3,4 милијарде евра, додаје Дестатис. Према прописима Европске уније, њене државе чланице треба да имају јавни дефицит испод три одсто БДП-а и треба да раде на уравнотежењу буџета и остварењу суфицита на средњи рок. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА