Најновије

Партизан дугује 14.870.000 евра

БЕОГРАД - Фудбалски клуб Партизан, закључно са 31. децембром 2014. године, дугује 14.870.000 евра, саопштио је данас члан Управног одбора клуба Иван Маричић.
Стадион ФК Партизан (Фото: Википедија)

Стадион ФК Партизан (Фото: Википедија)

Црно-бели највише дугују држави за порез 4,7 милиона евра, према играчима и запосленим у клубу 3.314.000, менаџерским агенцијама 2.534.800, добављачима 1.532.000, повезаним лицима а у која спадају ЈСД Партизан и "Партизан травел" 1.189.000, финансијске обавезе су 1.030.000 и обавезе према другим клубовима и казне УЕФА износе 585.600 евра. "Приоритет је да вратимо дуг према држави за порез, а до 15. марта обавестићемо јавност колика су наша потраживања. Нисмо хтели да чекамо до тада са објављивањем свих података, али када будемо имали и ту јасну слику дефинисаћемо шта и како је потребно да радимо", рекао је Маричић на конференцији за медије на стадиону Партизана. Маричић је додао да претходна Управа, колико год је заслужна за одличне резултате и низ од шест титула, исто тако сноси највећу одговорност за дуг. "Управа која је била на челу клуба у претходне три-четири године допринела је повећању дуга, међутим, то није нешто што угрожава опстанак и перспективу клуба. Биће опасно ако ми не обезбедимо да приходи буду већи од расхода. Сви ми имамо дугове, па и велики клубови као што су Манчестер Јунајтед и Барселона. Ми имамо покриће за тај дуг у висини нашег играцког кадра. Можда ће Партизан једног дана, на пример, дуговати 50.000.000 евра, али ће играти финале Лиге шампиона, што бих ја волео", поручио је Маричић. Он није желео да каже колико би оквирно могла да износе потраживања Партизана. "Морамо да направимо финансијски план у коме ће се дефинисати обавезе клуба, шта се коме дугује. Ово је егзактно проверљива ствар, ми ћемо бити срећни ако неко утврди другачије. Са радошћу ћемо прихватити да смо погрешили.Све што бих рекао око потраживања не би била добра информација. Иза сваке цифре стоји извештај, одређено време и провера", рекао је Маричић. Маричић је додао да је стање у клубу катастрофално када је у питању организација. "Не смемо да имамо непотребне трошкове. Клуба мора да се затегне на свим нивоима и руководи по тржишним приниципима. Анализа ће показати да ли имамо вишак запослених. Неопходно је увести ред, од портирнице до самог врха, како би се управљало клубом". На питање новинара да ли је спреман да као члан Управног одбора издвоји 50.000 евра као донацију клубу, колико је предложио председник Зоран Поповић, Маричић је рекао: "Ја те паре немам, просечан сам грађанин, са просечним примањима. Партизан је професионални клуб који живи од прихода и расхода. Систем донација је био карактеристичан за период иза нас.Када дате толики новац, морате да имате неки интерес". Маричић се осврнуо и на навијече црно-белих, који су на почетку меча против Вождоваца (3:3) скандирали "Упарава напоље". "Тај начин опхођења прама управи постоји и раније. Како да водимо клуба ако они кажу Управа напоље, ако размишљамо о томе, онда ту нема озбиљног вођења клуба", рекао је Маричић.
Прочитајте још:Српски фудбал – пијанац који се не трезни деценијама
Он је објаснио да је клуб затражио од Поштанске штедионце кредит од четири милиона евра у тренутку када се није знало да ће Локомотива за Петра Шкулетића понудити исту своту новца. "Након одласка Шкулетића добили смо вишак пара које су нам непотребне. Одлучили смо да узмемо кредит од милион евра, то је доказ да имамо исправан однос према клубу", рекао је Маричић. Испред ревизорске куће Д.О.О. Васконс ЈВП новинарима се обартио Душко Васиљевић, који је нагласио да у читавом поступку нема закулисних радњи. "Управа клуба и запослени сарађују са нама. Сав новац који је ушао у Партизан налази се и финансјском извештају, овде су све легитмне обавезе које су настале и за коју постоји документација", рекао је Васиљевић. Партизан тренутно заузима прво место у Суперлиги Србије са шест бодова више од Црвене звезде. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА