Најновије

Кад заболе леђа: Шта је ишијас и како да га спречите и лечите

Ишијалгија или ишијас најчешће настаје у доњем делу леђа, и то када дође до оптерећења кичме. За савремене лекове најбоље је да се обратите лекару, али за вежбе и основну превентиву морате сами да се побринете!
Ишијас најчешће настаје у доњем делу леђа (Фото: ifeelokay.com)

Ишијас најчешће настаје у доњем делу леђа (Фото: ifeelokay.com)

Нервус ишијадикус је најдужи и најдебљи живац у телу, а састављен је од пет мањих нерава који излазе из лумбосакралног дела кичме и спуштају се низ ноге где се гранају у мање живце у натколеници, пределу колена, листа, стопала и прстију. Услед старења организма и дегенеративних промена на међупршљенским дискусима, подизање терета из незгодног положаја тела или извођење погрешног покрета доводи до пуцања прстена дискуса и избијања његовог средишњег дела, који почиње да притиска одговарајући кичмени корен (место одакле полазе нерви). Овај поремећај назива се ишијас – ишијалгија и најчешће настаје у доњем делу леђа (лумбални део кичме). Ишијас у трудноћи је такође доста честа појава која настаје услед већег оптерећења кичменог стуба и погађа будуће младе мајке... Симптоми ишијаса када је у питању бол у доњем делу леђа и кичме се обично јављају након јачег напрезања и прогресивно се шире ка зглобу кука, па низ потколеницу и лист ноге па све до прстију. Ишијас у нози прати и осећај “мравињања” у ногама, понекад се чак смањује осећај за додир на палцу ноге, што указује на то да је реч о оштећењу дискуса између четвртог и петог лумбалног пршљена. Ахилов рефлекс је снижен или угашен и то је најпоузданији знак ишијаса. Болови се појачавају с покретима и напрезањем (кашаљ, кијање, смех), а истезање ишијадичног живца (подизањем испружене ноге) доводи до појачавања њиховог интензитета. Уз пробадање у леђима, често је присутно и грчење мишића дуж кичменог стуба, што представља одбрамбену реакцију на болне покрете, еластичност овог дела кичме бива ограничена, нарочито уназад и може се јавити хипотонија мишића (млитавост). Болест ишијас карактерише и немогућност стајања на прстима и пети последица је слабости флексора (мишић савијач) и екслензора (мишић опружач) палца и флексора стопала неретко се јављају и трнци у прстима. Вежбе за ишијас које јачају мишиће стомака, леђа и ногу, уз правилно држање тела и одржавање нормалне телесне тежине су уједно и најбоља превенција. Оне ће смањити притисак на доњи део кичме и сачувати је од оштећења. Препоручују се пливање, јога, пилатес, трчање, аеробик који изузетно делотворно утичу на болна леђа. Међутим, ако је ишијалгија већ дуже времена присутна, пацијент треба да се посаветује са лекаром који ће препоручити одређене физичке активности. Вежбе за истезање леђа Програм који се састоји из вежби за истезање леђа, а касније за јачање трбушне и леђне мускулатуре, треба започети чим попусте болови, дакле у кревету, и пожељно га је у почетку комбиновати са физикалном терапијом и масажом тела. Нарочито се препоручују вежбе у базену јер вода растерећује тело. Наравно, терапија и специфичне вежбе за ишијас одређују се за сваког пацијента посебно, у зависности од оштећења и низа других фактора као што су форма пацијента, интензитет болова и слично.
Прочитајте још:Поједите ово уз ручак и нећете оболети од грипа и вироза!РУСКИ НАРОДНИ ЛЕК: Побољшава вид и чисти бубреге
Извор: Лиса

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА