Најновије

Индустријска конопља - биљка здравља

За инкриминисану конопљу (Cannabis sativa) добри познаваоци тврде да је прва биљка коју је човек засадио. У питању је индустријска (медицинска) конопља, која за разлику од индијске нема концентрације опијата, па у Србији може слободно да се узгаја и користи. Зависно од тога да ли је реч о влакну, семену или уљу, од ове биљке се прави одећа, грађевински материјал, конопац, служи као енергент, користи се у исхрани, а има и изузетна лековита дејства.
Канабис (Фото: mintpressnews.com)

Канабис (Фото: mintpressnews.com)

Конопља се садила још у старој Кини хиљадама година пре нове ере. И у Србији је вековима узгајана као вишенаменска биљка - кудеља. Нажалост, у савременом свету је због сличности са марихуаном доспела на рђав глас и поред тога што све сорте индустријске конопље морају да садрже мање од 0,3 одсто тетрахидроканабидиола(ТХЦ) – састојка који изазива психо активна дејства.Та количина је вишеструко мања од нивоа који изазива нежељене ефекте. Конопљино семе је изузетно хранљиво и представља богат извор свих 20 аминокиселина, укључујући и девет есенцијалних, које организам не ствара. У себи садржи и полинезасићене есенцијалне масне киселине. Осим тога, има савршену сразмеру омега 6 и омега 3 масних киселина, које организам штите од кардиоваскуларних болести. У њему се налазе и завидне количине витамина А, Б1, Б2, Б3, Б6, Ц, Д и Е. Са оваквим садржајем корисних састојака, семе конопље успешно јача одбрамбене механизме организма, смањује холестерол, штити крвне судове, ћелије коже и бројних органа. Уз то, врло лако се вари и не изазива надутост и гасове. И конопљино уље има своју делотворност. Његовим конзумирањем у свежем облику спречава се настанак високог притиска и холестерола, повећава издржљивост и виталност организма, убрзава зарастање рана, смањују упале и задржавање воде у организму. Конопљино уље побољшава и имунолошке функције, смањује бол и отицање код артритиса, ублажава менструалне тегобе, уклања бактеријске инфекције и јача функције мозга. Ипак, није препоручљиво за пржење, јер се на тај начин уништавају корисни састојци.
Прочитајте још:Ево зашто је Јелену Розгу тешко гледати у очи (ФОТО)
Због састојака које поседује, ово уље је савршено и за негу коже и косе. Заправо, то је једино уље које продире у све нивое коже. Када је реч о есенцијалним масним киселинама омега 6 и омега 3, 10 до 20 грама конопљиног уља задовољава дневне потребе организма. Такође, уље од конопље је једино јестиво уље које садржи и гамалиноленску киселину, изузетно важну за подизање отпорности организма. Са овим састојком благотворно делује и на чир желуца, а нека истраживања показују да смањује жељу за алкохолом и спречава оштећење јетре. Зрна и уље од конопље могу да се купе у бројним домаћим продавницама здраве хране. Примена Још у древној Кини конопљу су користили у лечењу маларије и констипације (затвора). Данас се у медицини најчешће употребљава као лек против стреса, губитка апетита, мучнине изазване хемотерапијом, за ублажавање последица тешких болести, лечењу жутице и других болести јетре, тешког затвора и хроничног реуматизма. Извор: Вечерње Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА