Најновије

Лавров: Запад ствара хистерију како би спречио остварење Минског споразума

МОСКВА - Руски министар спољних послова Сергеј Лавров одговорио америчком државном секретару Џону Керију и осталим западним званичницима због све учесталијих тешких речи које стижу са њихове стране.
Сергеј Лавров (Фото: uandi.ru)

Сергеј Лавров (Фото: uandi.ru)

На прес конференцији у Моксви, Сергеј Лавров је претњу новим санкцијама овако прокоментарисао: „Када је реч о декларисању западних званичка, укључујући америчког државног секретара Керија и председника Европског савета Доналда Туска, који су претили новим санкцијама, мислим да је то лако обајснити: они желе да створе хистерију и одвуку пажњу са нужности примене споразума из Минска", каже Лавров. Оштра реакција руског министра уследила је након што је Џон Кери са америчким сенаторима у среду констатовао да се ни „Русија, ни снаге које они подржавају нису ни примакле испуњавању својих обавеза“ према последњем споразуму из Минска, чији је циљ окончање сукоба у ком је од априла прошле године, према неким проценама, убијено око 5.600 људи. Лавров је рекао да овакве примедбе заправо показују "недостатак жеље код САД и ЕУ" да се примени договор из Минска од 12. фебруара. Западни званичници, са друге стране, кажу да Москва и сепаратисти које она подржава одбијају да примене споразум о прекиду ватре. Руски шеф дипломатије на то каже: „Сви позиви да се критикују побуњеници, Русија, било ко други због кршења ватре имају само један циљ: да се не дозволи прелазак на политичко решење кризе, прелазак на дијалог између Кијева и истока Украјине, равноправан дијалог, чији су циљ уставне реформе, уз пуну подршку и међународно признање права грађана у овим украјинским регионима“, навео је Лавров. Амерички државни секретар Кери је у среду експлицитно оптужио Владимира Путина за дестабилизацију Украјине кроз "отимање земље", додајући да су припремили нову рунду потенцијалних санкција, које ће зависити од тога што ће се дешавати са прекидом ватре у наредних неколико дана. Циљ санкција је даље слабљење руске економије.

Маријупољ - нова "врућа" тачка

Примирје, према Минску 2, на снази је од 15. фебруара, али су на терену ствари ипак мало другачије. Снаге Новорусије су наставиле офанзиву на Дебаљцево, стратешки важно чвориште према између Доњецка и Лугањска, све до коначне победе на том фронту, до је украјинска артиљерија наставила да туче и по војним и по цивилним циљевима у донбасу. Интензитет дејстава је ипак у значајној мери опао али има назнака да је проруским сснагама могући нови циљ стратешки врло важна тачка - Маријупољ, лучки град на Азовском мору који је под контролом украјинских снага. Први пут од када је на снази примирје украјинска армија је саопштила да у сукобима 25 .фебрура није било мртвих, али јесте повређених. Такође, Организација за европску безбедност и сарадању (ОЕБС) још није потврдила да има било каквог повлачења тешког наоружања, нарочито са украјинске стрне, што је један од кључних услова из Минска 2. Повлачење је требало да почне два дана након успостављања примирја. Украјинска страна је рекла да неће започети повлачње док примирје не почне да се поштује у потпуности и док се не заустве сви напади, што је услов који је Сергеј Лавров назавао „смешним“, јер како је рекао „сви схватају да тамо не може бити идеалног примирја и идеалне обуставе ватре“. Кијев и западне владе верују да Русија жели да ослаби Украјину и да је држи подаље од НАТО-а успостављањем такозване зоне „замрзнутог конфликта“ у предстојећим годинама. И француски министар спољних послова, Лорен Фабиус поручио је у среду да ће се Москва суочити са јачим санкцијама ЕУ уколико сепаратисти крену у напад на Маријупољ. Последњих дана су учестале тешке речи западних званчника на рачун Москве, због наставка сукоба на истоку Украјине. Џон Кери је у уторак отворено рекао да га руски лидери „лажу у лице“ око конфликта. А упитана да ли верује Путину кад каже да жели мир у Украјини, америчка саветница за националну безбедност Сузан Рајс за ПБС телевизију је одговорила: „Зар вам изгледам толико глупо?!“, и додала: „Не, потпуно озбиљно не. Не можете држати за реч Владимира Путина јер његова дела непрекидно побијају његове речи, нарочио у контексту Украјине.“
Прочитајте још:
Извор: pravda/slobodnaevropa.org

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА