Најновије

ОПРЕЗ: Је ли Вегета укусан зачин или фино упакован отров?

Постоје неке органске верзије таквих зачина без тих адитива, али чему то? Зар не можемо сами зачинити јело сољу, зачинима, свежим поврћем и зачинским биљем?
Фото: podravka.hr

Фото: podravka.hr

Вегета је препознатљив хрватски производ настао још 1959. године, а створила га је научница Злата Бартл, данас јавности познатија као "тета Вегета". Реч је о споју зачина и сушеног поврћа (шаргарепе, лука и целера) који служи као додатак за супу. Бартл тада вероватно није ни сањала да ће за нешто више од пола века њен изум и даље бити неизоставно присутан и обожаван у многим домаћинствима. Но, како свака прича, баш попут кованице, има две стране, тако се и на другој страни ове налази много људи који ће вам о Вегети рећи све најгоре. Зачин или отров? Осим разних зачина те сушенога поврћа, у Вегети се налазе и велика количина соли - ње више од 50 посто - те адитиви, односно појачивачи укуса. Адитиви су материје које се додају храни како би она што дуже трајала, била "укуснија" и изгледала добро. Многи ће потврдити да великом количином адитива, Вегета уствари доминира укусом хране те да храна губи своју арому. Адитиви се обележавају Е-бројевима, зависно о њиховом утицају на људско здравље. Деле се у три категорије: зелене, који нису опасни за људско здравље; жуте, које би требало конзумирати у мањим количинама; и црвене, које би требало избегавати по сваку цену. Најзаступљенији адитив у Вегети јесте врло штетни мононатријев глутаминат МСГ - појачивач укуса и замена за со - којег се у Вегети може наћи чак око 15%. МСГ је адитив Е 621, означен црвеном бојом! Његове нуспојаве крећу се од мигрена преко погоршаних симптома астме па све до изазивања: мучнине, вртоглавице, лупања срца, тескобе, болова у прсима, хиперактивности, надутости, жеђи, хладаног зноја, црвенила лица, алергијске реакције. У великим количинама може довести до одумирања нервних ћелија, а то се пак повезује са настанком Алцхајмера, Паркинсонове болести, Хунтингдон болести. Забрањен је у дечјој храни. Управо због МСГ-а, многе су мајке из својих кухиња избациле вегету. "Фора" Вегете је управо у тој отровној чаробној хемији, а не у сушеном поврћу. Узмите само сушено поврће и додајте га у вашу супу, уз со и зачине, управо онолико колико га реално бива у дози Вегете и видећете да је супа "бљутава" у односу на ону коју "оплемењују" овим дизајнираним зачином. Ако, пак, у исту такву супу додамо, у прикладној пропорцији, само натријум глутаминат, или сличан токсин са листе Е612-621 и осталих "Е" листа, онда ће супа бити "изврсна"! Према томе, сушено поврће је ту само као покриће за хемијску супстанцу која ће вас преварити и затровати. Тако ви скупо плаћате со, мрвицу сушеног корења и мрвичицу зачина, а уз то купујете отров. Постоје неке органске верзије таквих зачина без тих адитива, али чему то? Зар не можемо сами зачинити јело сољу, зачинима, свежим поврћем и зачинским биљем?
Прочитајте још:Укочио вам се врат? Решите се бола за само 1 минут!Опасност вреба у дечјим влажним марамицама!Брините за своје дете и замените их природним!
Извор: atma.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА