Најновије

Овако су Књаз Милош, плазма и кравица добили новог газду

БЕОГРАД- „Књаз Милош”, „Бамби“, „Имлек“ и Млекара Суботица, фирме „Дењуб фудс групе“, продати су инвестиционом фонду „Мид Еуропа Партнерс“. 
Фото: Имлек

Фото: Имлек

Тако је овај инвестициони фонд постао власник и „плазме“ и киселе воде „Књаз Милош“ и „аква виве“ и популарне „кравице“, али и фирми у Македонији, Црној Гори и Републици Српској које раде у оквиру „Денјуб фудс групе“ (ДФБ). “Блиц” сазнаје да је поред фонда „Мид Еуропа Партнерс“ (МЕП) мањински власник и Андреј Јовановић, један од бивших власника фирме “Марбо” која је 2008. продата „Пепсију“. Јовановић ће бити један од кључних директора у новој компанији. Један од партнера у МЕП Робер Кнор изјавио је јуче да куповина „Денјуб фудс групе“ показује одлучност да и даље подржавамо развој водећих фирми у Србији и региону, након веома успешне инвестиције у „СББ - Телемах групи“. МЕД је ову компанију продао америчком инвестиционом гиганту ККР за, како се незванично сазнаје, фантастичних 1,2 милијарде евра! Генерални директор „Имлека“ Слободан Петровић изјавио је да ће “регионално искуство тима из ‘Мид Еуропе‘, као и њихова усредсређеност на развој и корпоративно управљање, допринети нашем даљем успеху“. Занимљиво је и да су акције компанија из састава „Дењуб фудс групе“ у последњих месец дана почеле вртоглаво да расту. Акције „Бамбија“ скочиле су за око 10.000 динара, „Имлека“ за око 1.500, а Суботичке млекаре за близу 200 динара по акцији. Купац тежак 4,2 милијарде евра „Мид Еуропа Партнерс“ је инвестициони фонд који ради у централној Европи и Турској са седиштем у Лондону и представништвима у Будимпешти, Истанбулу и Варшави. Руководи капиталом од 4,2 милијарде евра. Били су власници кабловског оператера СББ који су продали америчком инвестиционом фонду ККР. МЕП води девет партнера, а међу њима има и Пољака, Турака и Хрвата. - Могло се наслутити да ће уследити продаја - тврди један од учесника на београдском тржишту капитала. Мирослав Радаковић, главни брокер у “Синтеза инвест групи”, каже за “Блиц” да сада преостаје да регулаторни органи одобре продају. Корист ће имати и мањински власници „Имлека“, „Бамбија“ и Млекаре Суботица, њих 1.772.
Прочитајте још:Британци се ложе на Ладу Ниву
- Свакоме од њих МЕП би требало да понуди онолико колико су и ДФГ плаћали по акцији. Ако не продају, а већински акционар стигне до 90 одсто власништва, онда ће он да истисне мале акционаре, такође по цени из понуде за преузимање - каже Радаковић. Прича о „Дењуб фудс групи“ почела је 2003. када је руски инвестициони фонд „Салфорд“ купио „Имлек“. Годину дана касније “ФПП Балкан лимитид” купује „Књаза Милоша“ и побеђује фирму Владе Дивца, да би потом “Салфорд” купио и ову компанију. Купују „Бамби“ и Млекару Суботица и оснивају „Дењуб фудс групу“. Укупан промет ДФГ у 2014. био је 400 милиона евра и лидери су на тржишту млека и млечних производа, кондитора, минералне воде и енергетских пића. Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА