Најновије

Свети Сава прослављен широм Европе

ШТУТГАРТ - Већ деценијама се свуда на свету где живе Срби, редовно слави највећи српски светац - Свети Сава. Историјски извори кажу, да Срби досељеници и њихови потомци у Сједињеним америчким државама, Канади и далекој Аустралији, Светога Саву славе и дуже од 150 година. Својим декретом је књаз Милош Обреновић још 1823. године наредио, да се Свети Сава, који је био и први српски просветитељ, прославља и као школска слава.

Владика Сергеј са децом ломи колач

Владика Сергеј са децом ломи колач

Наше Допунске школе раде у организацији Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије и постоје у више европских држава као и у далекој Кини и Јужноафричкој унији. Српски ученици се посебно радују својим школским приредбама и академијама јер на њима могу да родитељима, родбини и пријатељима кроз рецитале, мање скечеве и музичке тачке покажу шта су научили у току школовања.

У Штутгарту, главном граду немачке покрајине Баден-Виртемберг у којој живи преко 100.000 Срба а у самом граду око 12.000, и ове године су се ученици Српске допунске школе заједно са својим наставницима, припремили прелепу Централну академију. Окупљању гостију Академије је претходила краћа служба у препуној Српској православној цркви. Служио је епископ Средњоевропски Сергеј са свештенством а са ђацима је преломио славски колач, који су припремиле ученице Сара Ракочевић и Јована Лукић. Уједно је по нашем црквеном ритуалу освећено славско жито и вино. Владика је топлим речима благословио и похвалио ученике и њихове наставнике. Након ломљења славског колача изабрани су колачари за светосавску прославу 2016.г. –то су млађани Лазар Давидовић и Бранислав Стојковић. Поменимо, да нашу школу у покрајини Баден-Виртемберг похађа око 800 ученика.

После богослужења стотинак ученика у пратњи бројних родитеља и пријатеља је прешло у оближњу салу где је одржана Свечана ученичка академија. Гости академије су били владика Сергеј, министри у влади Републике Српске Петар Ђокић и Златан Кокић као и заменик министра за људска права Босне и Херцеговине Миладин Драгићевић и генерални конзул Рерпублике Србије у Штутгарту Божидар Вучуревић. Присутан је био и Драган Драгић, генерални конзул Босне и Херцеговине, такође у Штутгарту. Академији је присуствовало и више свештеника из целог Баден-Виртемберга.

Прослава је почела поздравним говорима конзула Вучуревића, министра Ђокића и владике Сергеја. Најављена посета председника Републике Српске Милорада Додика је у полседњем моменту због других изненада искрслих обавеза отказана, тако да је министар Ђокић морао да се извини бројним гостима. Он је искористио прилику да се захвали Републици Србији јер је омогућила и ученицима из Републике Српске бесплатно похађање Допунске школе. Он је рекао, да се само кроз похађање наше школе трајно чува српски идентитет и да се тако спречава све присутнија асимилација.

Прочитајте још:

Вучић са Додиком о геополитици Српске

Програм је почео српском химном Боже правде коју је отпевао, заједно са свим присутнима, хор Српске православне цркве из Штутгарта. Цела сала је са одушевљењем отпевала И Светосавску химну. Преко педесет ученика- учесника програма из одељења у Штутгарту и из оближњих градова су својим рециталима о Светом Сави, песмом и музиком одушевили присутне. Академију су у сарадњи са Генералним конзулатом и Црквом, одлично припремиле наставнице Допунске школе др Данијела Степановић и мр Весна Фалтенцер. Мале поклоне за сву децу –учеснике у програму и госте Академије су поклонили Школски одбори и родитељи ученика одељења у Штутгарт-Бад Канштату и Нојегеројту.

Извор: Правда (Пеђа Ракочевић)

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА