Најновије

Нема крају условима: ЕУ тражи да Србија смањи ниво испуштања угљен-диоксида

БЕОГРАД - Смањење емисије гасова угљен-диоксида је један од услова уласка у ЕУ који може да допринесе осигурање конкурентности и ублажавање климатских промена, речено је данас је у Привредној комори Србије.
Илустрација: criticatac.ro

Илустрација: criticatac.ro

На радионици о систему трговине емисионим јединицама са ефектом стаклене баште, државни секретар Министарства пољопривреде и заштите животне средине Стана Божовић је истакла да је јако је важно учествовати и бити партнер на на том пројекту зато тако можемо достићи стандарде Европске Уније, односно обавезу у процесу Европских интеграција. "Ово интересовање и партнерство представља велики корак, наравно са системом мониторинга, извештавања и верификације емисија гасова са ефектом стаклене баште и на начин који ће омогућити влади да испуни захтеве усклађивања са законодавством ЕУ, али и да повећа конкурентност и равноправност са сличним постојењима у државама чланицам ЕУ", нагласила је Божовић. Борба против климатских промена је један од пет приоритета развоја политике ЕУ, и зато је донет пакет у оквиру кога се налази систем трговине емисионим јединицама, рекла је представница одсека за климатске промене Драгана Радуловић. Систем трговине емисије гасова је гломазан тржишни механизам који обухвата 11.000 електрана у 28 држава чланица ЕУ који је направљен како би се загађивачима обезбедио подстицај да смање или елиминишу негативне последице за животну средину, али и постиче конкурентност и ефикасност, казала је Радуловић.
Прочитајте још:НИКОЛИЋ: Хаг се није усудио да донесе правду!
Свака тона ЦО2 једнака је једну емисиону јединицу која важи за одређени период и има своју цену на тржишту која је формирана у складу са понудом и потражњом, подвукла је она. Према њеним речима, уколико имате постројење које емитује гасове, оно има обавезу да предају надлежном органу на крају године контигент емисионих гасова, коју ће морати да плати. Додала је да је важан и процес мониторинга, извештавања и верификације, и то доприноси да дођемо до Европских стандарда производње, додала је она. Овај пројекат је направљен са циљем да успоставимо институционалне оквире и да јасно дефинишемо надлежности и да појачамо капацитете за примену овог система, рекла је шеф Одсека за климатске промене Данијела Божанић. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА