Најновије

Приштина најавила да ће срушити цркву Христа Спаса

ПРИШТИНА - Приштинске власти поново прете да ће срушити недовршени објекат цркве Христа Спаса, која се налази у близини Универзитета, уколико до 5. фебруара не буде поднет захтев за регистрацију тог верског објекта.
Илустрација (Фото: Ослобођење.ба)

Илустрација (Фото: Ослобођење.ба)

Шефица кабинета градоначелника Приштине Фиторе Пацоли је изјавила за генцију "Косовапреш" да ће после тог рока видети шта ће са тим објектом бити. "И тај објекат као и сви остали биће третирани на исти нацин, на основу закона за легализацију. То значи до 5 фебруара овај објекат треба да се пријави за регистрацију у Дирекцији за урбанизам, после тога ће бити треитран као и сви други када је реч о легализацији", рекла је Пацоли. То, како је прецизирала, значи да се подразумева да ће, ако не буде захтева за регистрацију, објекат ући у списак за рушење у складу са Законом о легализацији. Приштински Блиц пише да ће СПЦ уз захтев за легализацију морати да приложи и сагласност приштинског Универзитета који је септембра 2012. поднео тужбу због тога што је, како сматра, црква изграђена у простору који припада тој високошколској установи. Универзитет, како се наводи, цени да је црква наводно узурпирала чак 4,27 хектара земљишта које припада тој установи. Иначе, градња цркве је поцела 1999, а прекинута је 1999. године. Епархија рашко призренска, међутим, негира тврдње да је црква саграђане нелегално, те да поседују комплетну документацију изадту од надлежних институција у време када је тај објекат почео да се гради. Из Епархије је, наиме, априла прошле године саопштено да је ту реч о покушају етничке и верске дискриминације.
Прочитајте још:Преврнуо се аутобус Ласте, 12 путника повређеноОви српски политичари иду код Обаме на Молитвени доручак
Тада је наведено и да је СПЦ из врха косовке власти обавештена да они подржавају завршетак градње тог црквеног објекта о чему су, како је наведено, обавештени и међународни представници на КиМ. Иначе, за време мартовског погрома 2004. спаљено и уништено 35 православних храмова, од тога шест у првој категорији, што значи црквених грађевина из XИВ, XВ и XВИ века, као и да је до 2004. на КиМ уништено 38 споменика и објеката културе, а било је и тенденција да се од незавршеног Храма Христа Спаса у Приштини направи „Меморијални музеј косовских Албанаца“. Поменути храм у Приштини је после НАТО-а бомбардовања 1999. године више пута била мета албанских напада и скрнављења. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА