Најновије

НА ПУШКОМЕТУ: "Ударна песница" НАТО-а на граници са Русијом

БРИСЕЛ - Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је данас након састанка са министрима одбране земаља чланица да је донесена одлука да се формира нова јединица за брзо реаговање популарно названа "ударна песница" и да се поставе шест командних центара дуж источне границе Алијансе.
Русија на источној граници НАТО-а или НАТО на западној граници Русије (Фото: publika.az)

Русија на источној граници НАТО-а или НАТО на западној граници Русије (Фото: publika.az)

“Данас смо се договорили о снази и саставу 'ударне песнице'", рекао је Столтенберг новинарима и објаснио да је реч о јединици величине бригаде (4-5.000 људи) која ће у року од 48 сати моћи да реагује на било коју претњу НАТО чланицама. Осим тога, на данашњем састанку је одлучено да се у Румунији, Бугарској, Пољској, и три балтичке земље поставе штабови и командни центри за прихват ове јединице, која је од данас добила званчно име "Заједничке снаге врло високе готовости", са енглеским акронимом ВЈТФ. "То ће обезбедити да 'ударна песница' буде дугорочно одржива", рекао је Столтенберг и додао да ће основу јединице чинити контигенти из Француске, Италије, Немачке, Британије и Пољске, док ће источноевропске савезнице пружати логистичку помоћ. Формирање ВЈТФ и прихватних база на источним границама НАТО-а било је договорено на септембарском самиту у Велсу, али земље чланице су тек данас успеле да се сагласе о детаљима плана и о појединачним доприносима заједничком пројекту. Иако генерални секретар то није екплицитно рекао, јединица је формирана као одговор на појачане војне активности Русије на источним границама НАТО-а, као и на бојазан балтичких земаља да би могле да постану мета руске агресије. "Не можемо да бирамо, морамо да се супротставимо свакој претњи, без обзира одакле она долазила", казао је он. Столтенберг је на конференцији за медије истакао да НАТО нема намеру да шаље оружану помоћ Украјини, али је дозволио могућност да то индивидуално учине земље чланице. "Ми политички подржавамо територијални интегритет и суверенитет Украјине, а на техничком нивоу кроз помоћ у реформи оружаних снага и медицинском материјалу", рекао је он. "О слању оружане помоћи данас нисмо разговарали, то је ствар о којој засебно одлучију чланице", казао је Столтенберг.
Прочитајте још:
Упитан да прокоментарише изненадну сутрашњу посету немачке канцеларке Ангеле Меркел и француског председника Франсоа Оланда Русији која је најављена раније данас, генерални секретар је подвукао да НАТО подржава све напоре за мирно решење украјинске кризе и још једном позвао Русију да се конструктивно ангажује у том циљу. Извор: РТРС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА