Најновије

Бајден: Морамо спречити Русију да подели западни свет

БРИСЕЛ - Амерички потпредседник Џо Бајден борави данас у Бриселу, где ће са највишим функционерима Европске уније разговарати о украјинској кризи, односима са Русијом и трансататлантском трговинском споразуму.
Џозеф Бајден (Фото: ЈуТјуб принтскрин)

Џозеф Бајден (Фото: ЈуТјуб принтскрин)

Очекује се да Бајден изврши притисак на европске партнере да заузму оштрији став према Русији и да повећају трошкове за одбрану како би се смањио постојећи јаз између америчких и европских војних капацитета. Након Брисела, Бајден путује у Минхен, где ће се придружити бројним европским и светским лидерима на годишњој безбедносној конференцији.
Амерички потпредседник Џозеф Бајден рекао је на почетку посете Бриселу да се САД и ЕУ морају заједнички супротставити покушајима Русије да прекраја мапу Европе. "Док се Украјина бори за опстанак, Русија шаље тенкове и плаћенике", рекао је Бајден новинарима, заједно с председником Европског савета Доналдом Туском, који му је пожелео добродошлицу. Потпредседник САД-a је оптужио руског председника Владимира Путина да систематски крши договоре о прекиду ватре и споразум који је прошлог септембра постигнут у Минску. "Морамо се заједнички супротставити покушајима Русије да прекраја мапе Европе, јер је то управо оно што Путин покушава да уради", истакао је Бајден. Туск је казао да ЕУ и САД стоје "раме уз раме" и да ће истрајати у подршци територијалном интегритету Украјине и притиску на Русију да прихвати мирно решење. "Морамо спречити Русију да подели западни свет", рекао је он. Оба висока функционера су указали на важност заједничке и координисане борбе против тероризма и екстремизма и опасност од такозване Исламске државе у Ираку и Сирији. Бајден ће се касније данас сусрести с председником Комисије Жан-Клод Јункером, високом представницом ЕУ за спољну политику и безбедност Федериком Могерини и с председником Европског парламента Мартином Шулцом. Како је данас саопштено из Европске комисије, амерички потпредседник и његови саговорници неће се данас након разговора обратити новинарима због недостатка времена.
Прочитајте још:
Бајден је рекао да му је стало до тога да подстакне европске партнере да што пре приведу крају вишегодишње преговоре о Трансатлантском трговинском споразуму о слободној трговини (ТТИП) који треба да уклони царинске и друге баријере између САД и ЕУ. "Тај споразум је добар за народ са обе стране Атлантика, а желео бих да ме ЕУ убеди да је искрено заинтересована да се он спроведе", рекао је амерички потпредседник. У појединим круговима у ЕУ, а нарочито у Европском парламенту, постоји бојазан да ТТИП даје одрешене руке великим корпорацијама да ограниче социјална права и еколошке стандарде који важе у ЕУ. Туск је подсетио да је Европски савет у децембру закључио да преговоре о ТТИП треба закључити до краја ове године. Бајден ће, након кратког боравка у Бриселу, по подне отпутовати у Минхен, где ће с бројним европским и светским лидерима учествовати на годишњој безбедносној конференцији. Извор: агенције

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА