Најновије

(ВИДЕО) Најављени зимски талас стигао у Србију мало раније од очекиваног

БЕОГРАД - Директор Службе за комуникације и координацију са Београђанима Дарко Главаш рекао је да се очекују олујни ветрови брзине више од 17 метара у секунди (преко 60km/h), те да је у Београду тренутно на снази жути метео аларм.
Прогнозиране падавине (Фото: accuweather.com)

Прогнозиране падавине (Фото: accuweather.com)

Надлежне градске власти позвале су данас Београђане да због прогнозе олујног времена осигурају ствари на терасама, оштећене делове фасада, олука и слично да не би дошло до повређивања пролазника и учесника у саобраћају. Директор Службе за комуникације и координацију са Београђанима Дарко Главаш рекао је Тањугу да се према најавама РХМЗ очекују олујни ветрови брзине више од 17 метара у секунди, те да је у Београду тренутно на снази жути метео аларм. Како је истакао, цела зимска служба Града Београда прилагођава се најављеним метео условима и самим падавинама на територији града. "Сада смо конкретно у петом степену ангажовања свих служби - то значи да имамо 120 камиона, 36 мултикарова, негде око 40 разних радних машина у осталим предузећима и више од 1.800 радника са лопатом на улицама Београда", рекао је Главаш. Само неколико минута након што је издато обавештење о олуји која ће захватити престоницу Србије, у Београду је почео да веје снег! Велике количине снега пале су неочекивано брзо, па је већ после пар минута формиран снежни покривач у престоници. Снег пада толико јако, да је за пар тренутака земљиште већ покрио танак слој и још увек се не зауставља. Како је најављено на познатом сајту за временску прогнозу, accuweather.com, велике снежне падавине после Италије очекују Балкан. Очекује се да ће стићи у током ноћи, а највеће падавине, од 30-60 цм снега ће бити у Босни, Хрватској и Словенији. Снег умереног интензитета или суснежица падају у већем делу земље, а најхладније је на Црном врху, где је у 13 часова измерено минус пет степени. На Копаонику дебљина снежног покривача измереног у 13 сати износила је 80 центиметара. У Србији и вечерас и ноћас прогнозиран је наставак падавина, чије слабљење се очекује од средине сутрашњег дана, речено је у Републичком хидрометеорлошком заводу. Инциденти због олује
  • Две ученице су лакше повређене у Основној школи „Никодије Стојановић Татко“ када је на њих са плафона пао поклопац за таван од лесонита. Реч је о ученицама првог и петог разреда које су биле у ходнику када је због пропалог крова и јаког ветра дошло до превртања таванског капка.
  • Јак ветар који од синоћ дува у Београду, јутрос око 10 сати откинуо је скоро целу фасаду на вертикали солитера на Видиковачком венцу 75.
  • Јак ветар однео је данас део лименог крова са Основне школе "Мирослав Антић" у Нишу, том приликом нико није повређен, а настава је прекинута, рекао је директор школе Милош Станковић.
Путеви Србије: Спремно дочекујемо снег Путеви Србије су ангажовали сву механизацију за чишћење снега на путној мрежи, изјавио је руководилац Штаба Зимске службе Путева Србије Зоран Стојисављевић. "Очекује се снежни талас у целој земљи и Путеви Србије су дигли све расположиве капацитете и укључили се у рашћићавање путева. Тако да спремно дочекујемо снег", рекао је Стојисављевић. Према његовим речима, путари су на терену и превентивно посипају путеве. "Ниједна деоница тренутно није угрожена или критична. Саобраћај се отежано одвија једино преко Иришког венца, зато што теретна возила иду тим правцем без зимске опреме", казао је Стојисављевић додајући да је због тога тај путни правац данас затворен за теретна возила. Путеви Србије имају на располагању укупно више од 66.730 тона соли и 1.500 тона хладне асфалтне масе. Зимска служба има 709 путарских возила и камиона, 328 машина, 867 радника путара, 189 техничара, а одржава 669 км ауто-путева, око 4.100 државних путева првог реда и око 10.240 км путева другог реда. Према плану, на путевима првог приоритета ће се посипати со и ризла, путевима другог приоритета ризла и шљака, а на путевима трећег приоритета чистиће се снег.   Извор: Курир / Телеграф / Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА