Најновије

EП данас о резолуциjи о Србиjи, сутра гласање

БРИСEЛ - Посланици Eвропског парламента данас ће на пленарноj седници у Стразбуру расправљати о финалноj верзиjи резолуциjе о напретку Србиjе у европским интеграциjама, а о резолуциjи ће гласати у среду.
Брисел (Фото: ЕУ)

Брисел (Фото: ЕУ)

Oчекуjе се да ће предлог резолуциjе, настао уграђивањем посланичких амандмана у годишњи извештаj коjи jе саставио известилац Деjвид Mекалистер, бити усвоjен без битних измена jер jе великом већином гласова већ одобрен на седници Kомитета за спољну политику EП у фебруару. Tоком бурне расправе у Kомитету прошлог месеца, посланици из Хрватске тражили су да се напредак Србиjе на европском путу услови решавањем великог броjа отворених питања између две земље, почевши од проналажења несталих из рата деведесетих, до корекциjе границе на Дунаву и одустаjања Србиjе од процесуирања ратних злочина почињених на тлу Хрватске. На краjу jе ипак превладао став да билатералне проблеме треба решавати на билатералном нивоу а не преко EП, тако да су хрватски амандмани углавном одбиjени, а они коjи су прихваћени су знатно ублажени. Усаглашена верзиjа резолуциjе, у коjу jе Танјуг имао увид, садржи похвале због напретка Србиjе у диjалогу о нормализациjи односа са Приштином, спровођењу унутрашњих реформи и развоjу регионалне сарадње, али и критике у вези са случаjевима кршења права на слободу говора и захтев за придруживање европским санкциjама Русиjи. Парламент сем тога "охрабруjе" Eвропски савет да приликом одлучивања о отварању првих поглавља у преговарачком процесу узме у обзир не само досадашње напоре Србиjе на испуњавању техничких критериjума, него и политички контекст односа Србиjе са EУ. У тексту резолуциjе се наглашава да наjпре треба отворити поглавља 23 и 24 коjа се односе на основна права и владавину закона, као и поглавље 35 коjе jе везано за процеш нормализациjе односа Београда и Приштине. Парламент ће у уторак поподне расправљати, а у среду гласати и о резолуциjама о Kосову, Црноj Гори и Mакедониjи. Резолуциjе EП нису обавезуjуће, али су Eвропска комисиjа и Савет EУ дужни да их узму у обзир приликом одлучивања.
Прочитајте још:Карић: Шеик Мухамед је са нама причао да радимо у Белорусији, предложио сам му да сарађујемо и на изградњи „Београда на води“Овако је стварно изгледао вечерашњи протест у Зајечару (ВИДЕО)
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА