Најновије

Петровић: Проевропска опозиција да уложи сав могући труд

БЕОГРАД - Про­е­вроп­ска опо­зи­ци­ја тре­ба да уло­жи сав мо­гу­ћи труд да про­на­ђе за­јед­нич­ке тач­ке де­ло­ва­ња ка­ко би на­пра­ви­ла озбиљ­ну ал­тер­на­ти­ву по­ли­ти­ци Вла­де Ср­би­је, у ко­јој не­ма еко­ном­ске раз­вој­не по­ли­ти­ке, без ко­је не мо­же би­ти ни бо­љег жи­во­та гра­ђа­на, ка­же Ду­шан Пе­тро­вић, ли­дер стран­ке За­јед­но за Ср­би­ју (ЗЗС), об­ја­шња­ва­ју­ћи у ин­тер­вјуу „По­ли­ти­ци” шта под­ра­зу­ме­ва ње­гов по­зив на ак­ци­о­но је­дин­ство опо­зи­ци­је.
Душан Петровић (Фото: ЈуТјуб)

Душан Петровић (Фото: ЈуТјуб)

Шта је то око чега би се могло направити, како кажете, акционо јединство? Кључно државно питање је економска развојна политика, а то ова влада нема. Сигуран сам да за врло кратко време може да се конципира алтернатива, а Заједно за Србију ће потенцијалним партнерима понудити економски програм у шест тачака, који би био основа договора. Тај програм подразумева промену пољопривредне политике, повећање аграрног буџета, наводњавање, подстицаје за производњу биомасе, осмишљену политику енергетске ефикасности, то је око 2,5 милијарде евра за грађевинску индустрију... Навели сте да партнере видите у СДС-у, ДС-у, ЛСВ-у и СДА. За ЛДП нема места, али има за СДА Сулејмана Угљанина, који за Србију каже да је шовинистичка држава? Као партнере, пре свега, видим парламентарне опозиционе странке с којима треба наћи начин за заједничко деловање. Ту, свакако, видим и ЛДП и ЗЗШ Верољуба Стевановића и велики број покрета који постоје у Србији, а не бих улазио сад у детаље о свакоме појединачно. Наравно, није могућа сарадња са било ким ко суштински није на становишту да земља треба брзо да иде ка ЕУ.
Прочитајте још:Вук Јеремић би да се кандидује за генералног секретара УН-а, али…Шешељ сутра на гробу Слободана Милошевића
Зар је могућ договор са неким ко тврди да је Србија шовинистичка земља? Треба разговарати о свему. СДА је била у влади у којој је садашњи премијер Александар Вучић био први потпредседник, била је дуго и у владама пре тога. Треба са сваким водити дијалог, а ако он доведе до договора о заједничким тачкама, наравно да треба да идемо заједно. Премијер Александар Вучић каже да нема подршку елите за, како каже, неопходне економске потезе које предузима? По мом дубоком уверењу, влада и премијер имају проблем јер немају развојну економску политику. Без развоја нема нових радних места, нема бољег живота. Ових шест тачака које сам навео предуслов су за политику која би за врло кратко време, непосредно и посредно, дотакла сваку породицу. Све ове ствари су рађене 2011. и 2012. године, али су потпуно заустављене или драматично промењене, па не могу да произведу никакав ефекат у животу грађана. Демократска странка је као алтернативу понудила владу у сенци. Да ли је то, по вашем мишљењу, добар потез? ДС је дао свој одговор, а у наредним недељама и месецима ће се показати какав ће одзив то имати у грађанству. Не мислим да је то лоша ствар, али сматрам да је суштински битно да учинимо све што је могуће да се цела прозападна опозиција окупи, да утврдимо тачке заједничког деловања да бисмо дошли у прилику да направимо алтернативну државну и економску политику. Били сте на прослави 25 година ваше бивше странке ДС-а. Да ли сте разговарали са Бојаном Пајтићем и шта он каже о вашој идеји? Прошле недеље сам разговарао са Борисом Тадићем, сада сам био на прослави ДС-а. И једно и друго ме је учврстило у уверењу да у предлог који сам изнео треба уложити труд и енергију. Дакле, отворили смо разговоре, па ћемо да видимо како ће то изгледати.
Извор: Политика (М. Чекеревац)

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА