Најновије

Беч плаћа откуп за отетог Србина?

У његовим грудима куца медвеђе срце, храбар је и свестан опасности, али се, истовремено, осећа и понаша као да му нико ништа не може. Љубазан је, али суздржан. Није комшија са којим стално пијете кафу. Брижан је отац двоје деце. Надам се да се према својим отмичарима односи дипломатски и молим се за његов срећан повратак.
Далибор Савичић (Фото: Фејсбук)

Далибор Савичић (Фото: Фејсбук)

Овако о отетом аустријском држављанину српског порекла Далибору Савичићу (39) говори његова комшиница у Линцу. Осим њега, борци Исламске државе киднаповали су, уочи минулог викенда, још осморицу људи. Међу њима је један Чех, а седам држављана земаља ван Европске уније. Сви су запослени у малтешко-аустријској компанији "Ваос" и били ангажовани на експлоатацији нафтног поља на југу Либије. Како нам је потврђено у седишту "Ваоса" на Малти, приликом напада на нафтно поље "Ал Гхани" ниједан од киднапованих радника није повређен. Компанијски врх није упознат са тим која је од мноштва терористичких група одговорна за отмицу. Пословодство не зна где су радници одведени, а из безбедносних разлога неће објављивати имена. У сталном су контакту са кризним штабом у Бечу и амбасадама земаља чији су држављани киднаповани. По речима савезног канцелара Вернера Фајмана, влада у Бечу веома је забринута и чини све да избави свог држављанина, иначе бившег подофицира аустријске војске. Савичић је, у том својству, учествовао у мировној мисији УН на простору бивше Југославије. Шеф аустријске дипломатије Себастијан Курц каже да власти у Бечу немају директан контакт са Савичићем, као ни потврду да је жив - пренели су тамошњи медији. Вицеканцелар Рајнхолд Милерленер нада се позитивном развоју ситуације, мада у овом тренутку, како са жаљењем истиче, нема таквих индиција. Експерт за тероризам Петер Нојман из лондонског Краљевског института, наводи три могућа сценарија, односно, три мотива за отмицу: пропагандни, размену заробљеника и новац. Нојман сматра да прва два случаја треба одбацити, те да, као највероватнији, остаје захтев за откупнином. То, додаје, отвара велику дилему аустријским властима, јер ако буде платила за Савичића, практично ће отмичарима Исламске државе послати поруку да и убудуће могу да рачунају на новац из аустријске државне касе. - Овоме у прилог иде чињеница да су европске државе, међу којима и Аустрија, у прошлости већ давале откупнине како би ослободиле своје држављане, али су плаћању претходиле године преговора, који су најчешће ишли преко посредника. Значи да би, и у конкретном случају, најпре требало обезбедити комуникациони канал са отмичарима - закључује Нојман. Спуштене ролетне Аустријски интернет-портал "Njuz.at" преноси сведочење Савичићевих суседа да су "на прозорима његове куће спуштене ролетне, али да испред врата, на отирачу на коме је исписано име компаније "Ваос", стоје папуче и патике, као да их је власник тек накратко изуо". У лепо декорисаном врту Савичићеве куће у једном елитном градском насељу, стоји озидан роштиљ, а изнад улазних врата виси натпис: "Нека ова кућа сваком госту буде место мира и одмора".
Прочитајте још:Србина заробили припадници исламске државе у ЛибијиOд српске 63. падобранске бригаде до снага Новорусије (ВИДЕО/ФОТО)
Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА