Најновије

Траже контакт: Научници из 11 земаља почињу потрагу за ванземаљцима

Здруженимнапорима више земаља почеће градња „Квадратне километарске решетке“ - радиоинтерферометра помоћу којег научници имају намеру да изуче последице Великог праска. А такође: да покушају да коначно открију ванземаљце.
Поруке из свемира? (Илустрација: sxc.hu)

Поруке из свемира? (Илустрација: sxc.hu)

Како је објавила кинеска Национална опсерваторија, биће то највећи у свету радиоинтерферометар, а у његовој градњи учествоваће 11 земаља. То су: Аустралија, Велика Британија, Канада, Кина, Немачка, Индија, Италија, Нови Зеланд, Јужноафричка Република, Шведска и Холандија. Договорена је већ прва фаза, а коштаће 650 милиона евра. Прва фаза, иначе предвиђа подизање на територији Јужноафричке Републике 200 тањирастих антена, а на територији Аустралије - преко сто хиљада „вибрирајућих антена“. У пројекат су укључени научници из више од сто института из 20 земаља. Пројекат би требало да стартује 2018. године, а астрофизичари из поменутих 11 земаља рачунају да ће већ 2020. почети да добијају прве податке.
Прочитајте још:ЗАНИМЉИВА ПОНУДА: За 1.200.000 динара продаје кућу и себе за жену! (ВИДЕО)Нова СМС превара у Србији – траже донацију за Јелића!
Све антене ће бити усмерене на „посматрање“ пулсара и црних рупа и изучавање гравитације. Посебна пажња биће поклоњена најстаријим звездама које су се формирале током прве милијарде година након Великог праска. Учесници у пројекту ће „Квадратну километарску решетку“ користити и за истовремену потрагу за „ваземаљцима“, односо за животом у свемиру. Извор: Fakti.org

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА