Најновије

ОБАМИНА ПАРАЛЕЛНА ДИПЛОМАТИЈА: Стејт департмент послао 15 милиона долара опозицији у Сирији

САД - Стејт департмент је одвојио 15 милиона америчких долара у циљу финансирања опозиције у Сирији, пише портал Бигнес, а то је супротно новодекларисаној политици Обаме и његових људи према Сирији.
Обама одаје пошту погинулим америчким војницима (Фото: whitehouse.gov)

Обама одаје пошту погинулим америчким војницима (Фото: whitehouse.gov)

Вашингтон је саопштио да је пласирао нови пакет "нелеталне помоћи" сиријској опозицији, а новац је намењен новинарима и опозиционим активистима, односно, медијима и невладиним организацијама које ће се бавити пројектима упереним у циљу свргавања Асада са власти. Паралелно, Обамин кабинет је смањио тон према Башар ал-Асаду, сиријском председнику, те се чуло мишљење од стране Џон Керија, америчког државног секретара, да треба да дође до преговора са Башар ал-Асадом. Циљ "доларског пакета" за опозицију у Сирији, како је званично саопштено, јесте да се направи документација војних преступа актуелне власти, случајева угрожавања људских права и других злоупотреба актуелне власти у Сирији. Башар ал-Асад је мета Сједињених Америчких Држава и главни удар на њега, што се тиче опозиционог деловања, иде преко Истанбула, јер је тамо стационирана Национална коалиција Сирије (НКС) која уједно заузима централну позицију на опозиционој политичкој сцени Сирије. Оно што је интересантно је факт да НКС нема друге финансијере осим Стејт департмента, односно, реч је о организацији чије деловање у потпуности и искључиво омогућава Бела кућа.
Прочитајте још:УЖАСНО: Тенк украјинске војске прегазио девојчицу (ВИДЕО)Турски ток не може без дозволе ЕУ!?
Такође, интересантно је да је, бар у званичној политици, Исламска држава заједнички непријатељ и Дамаска и Вашингтона, као и да је војска САД укључена у војне акције против Исламске државе на територији Сирије. Џон Кери, амерички државни секретар, изјавио је да САД желе да седну за сто са председником Сирије, односно, да ће то САД морати да учини, а Башар ал-Асад је поручио Керију да са "речи пређе на дела", те да такве изјаве саме по себи ништа не значе. Асад, по свему судећи, добро разуме политику САД која се води према њему. Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА