Најновије

ВЕЛИКИ ПРЕОКРЕТ: Бајден захтева санкције за израелско насиље на Западној обали

Амерички председник раније је чврсто стао уз Израел, али се Бајденова администрација суочава са захтевима да ублажи хуманитарну кризу.

Председник САД Џозеф Бајден наложио је највишим званичницима да припреме санкције за екстремистичке израелске насељенике, који нападају и расељавају Палестинце на Западној обали, наводи се у интерном документу у који је "Политико" имао увид.

У допису, који је у петак послат највишим званичницима, попут државног секретара Ентонија Блинкена и секретара финансија Џенет Јелен, налаже се званичницима да "припреме акције против оних који су одговорни за спровођење насиља на Западној обали."

Како је написао Бајден у тексту који је објавио "Вашингтон пост": "Сједињене Државе су спремне да предузму одређене кораке, укључујући и одбијање издавање виза за екстремисте који нападају цивиле на Западној обали."

Циљ Бајденове администрације је, наводи овај лист, да покаже да подржава палестинске цивиле у време док се САД залажу за одмазду Израела против Хамаса и док чланови Демократске странке настоје да обезбеде војну помоћ Израелу.

У меморандуму су дефинисани критеријуми за санкције, које укључују "људе или ентитете који су директно или индиректно учествовали у акцијама које угрожавају безбедност или стабилност Западне обале."

У допису се наводи да Бајден види питање насиља над насељеницима као "озбиљну претњу" успостављању мира између Израелаца и Палестинаца.

Бела кућа је одбила да коментарише овај интерни документ.

Израелски насељеници се годинама усељавају на Западну обалу, а насилни инциденти су порасли након што се премијер Бенијамин Нетанијаху пре скоро годину дана вратио на власт. Интензитет насиља је посебно порастао после напада Хамаса на Израел 7. октобра.

"Јеш дин", израелска група за људска права, извештава да су насељеници од 7. октобра убили 197 Палестинаца на Западној обали. Уједињене нације су саопштиле да је најмање 121 палестинско домаћинство, односно 1.150 људи, укључујући 452 деце, расељено због изгреда израелских досељеника.

Блинкен је у петак, током разговора са чланом израелског ратног кабинета Бенијем Ганцем, позвао израелску владу да се суочи са "растућим нивоом насиља међу насељеницима."

Амерички председник је раније чврсто подржао Израел. Међутим, Бајденова администрација се суочава са захтевима да ублажи хуманитарну кризу.

То је било премало и прекасно за многе Бајденове гласаче, који су огорчени на њега због политике према Израелу и Хамасу.

Притисак на Бајдена расте и у америчком Конгресу. Двојица демократа, сенатор Кори Букер и посланик Ден Голдман, у четвртак су послали писмо у коме позивају Бајдена да учини више на сузбијању насиља међу насељеницима.

У суботу увече, сенатор Берни Сандерс је затражио заустављање израелског насиља и "прекидање неселективног бомбардовања" Палестинаца.

НАЈВЕЋА ТАЈНА: Израелско-палестински рат није почео због онога што...

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА