Најновије

Три оброка дневно аргументи за и против

Јесте ли знали да Европљани имају распоред који чине три оброка тек од средњег века? Нутрициониста објашњава колико је овај број оброка заиста потребан.
Савет у исхрани (Фото: geneyouin.ca)

Савет у исхрани (Фото: geneyouin.ca)

Јести за доручак, ручак и вечеру може бити штетно за ваше здравље. Нема доказа да три оброка дневно задовољавају потребе организма за енергијом. Уживање у доручку, ручку и вечери рутински и без стварне глади могло би да вам нанесу штету, тврде стручњаци. Шта кажу стручњаци Историчарка Абигејл Керол тврди да не постоје докази који иду у прилог ставу да су нам потребна три оброка како бисмо задовољили дневне потребе за енергијом, а пост и прескакање оброка могу бити здравији за наш организам, пише Дејли Мејл. Керол тврди да се доручак сматра најважнијим оброком у дану углавном због маркетинга који пласирају фирме које производе житарице за доручак. Кад је почело? У својој новој књизи, она истиче како је нутриционистичка догма од три оброка дневно последица колонизације Америке. Ниједно друштво у историји, а посебно у праисторији, није имало такав распоред. Европљани се држе три оброка тек од средњег века. Наставили су си након што су дошли у Америку, а све који се нису држали рутине сматрали су дивљацима, иако су Индијанци имали прехрамбене навике сасвим добро прилагођене клими и условима живота на том континенту.
Прочитајте још:Најбољи лек против депресије –шумаКОРИСНО: Ове биљке садрже супстанцу која убија 80 посто станица рака плућа!
Истраживање које је спроведено 2014. на Универзитету у Бату доказало је да доручак ни на који начин не повећава потрошњу калорија током дана. Они коју су доручковали сагорели су више калорија, али су их више и појели тако да је потрошња иста. Остала истраживања Слично истраживање спроведено је и на Универзитету у Алабами, а показало је да доручак или прескакање тог оброка не ствара никакву разлику код особа које желе да изгубе нежељене килограме. Било да особа једе три велика оброка, или шест мањих, то неће направити разлику у коначном уносу калорија, показало је и истраживање из 2010. објављено у листу British journal of nutrition Гладовање два до четири дана сваких шест месец тело уводи у режим преживљавања, користећи залихе масти и шећера и на тај начин подстиче организам да топи сувишне килограме, показало је прошлогодишње истраживање Универзитета у Калифорнији. На тај начин се јача имуни систем, ствара се боља заштита од инфекције и болести, тврде стручњаци. Извор: Мenshealth

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА