Најновије

У Tурској почела изградња гасовода ТАНАП

АНКАРА- Званична церемонија постављања камена темељца за изградњу Трансанадолијског гасовода (ТАНАП) одржана је данас у турској провинцији Карс, објавио је турски телевизијски канал ТРТ Хабер.
Јужни гасоводни коридор (Фото: bp.com)

Јужни гасоводни коридор (Фото: bp.com)

На церемонији су учестововали председници Азербејџана, Турске и Грузије Иљхам Алијев, Реџеп Тајип Ердоган, Георгиј Маргвелашвили, комесар за енергетику Европске уније Марош Шевчович и други званичници, пренеле су агенције. Гасовод, дужине 1.850 километара, предвиђен је за транспорт азербејџанског гаса с налазишта Шах-Дениз преко Грузије и Турске ка границама Грчке и Бугарске. Вредност пројекта ТАНАП се процењује на 10-11 милијарди долара. Први гас у количини од 16 милијарди кубних метара годишње требало би да почне да се пумпа 2018. године. До 2026. капацитет ће порасти на предвиђених 31 милијарду кубних метара годишње. Учесници пројекта су Државна нафтна компанија Азербејџана (Государственаја нафтнаја компанија Азербејџанској Республики, ГНКАР), са 58 одсто, Бритиш петролеум (БП), са 12 одсто и турска национална нафтно-гасна компанија Ботас, са 30 одсто. Трансанадолијски гасовод је јединствени пројекта за цео евроазијски регион, рекао је турски председник Тајип Ердоган на церемонији почетка реалаизације пројекта, пренео је Тас.
Прочитајте још:ЕУ: Не уводимо нове санкције РусијиДанска уводи порнографију у школе?
"Грузији, Азербејџану, Турској и целој Евроазији је потребан пројекат као што је ТАНАП. Поред доприноса економији, он ће допринети миру и просперитету у региону. Настављамо да спроводимо различите енергетске пројекте и са другим земљама. Али ТАНАП је јединствен у погледу своје географије и задатака. ТАНАП нема алтернативу", истакао је Ердоган. Он је додао да је план руководства земље да од Турске направи снажан регионални дистрибутивни центар за нафту и гас. Лука Џејхан је већ постала једно од водећих светских енергетских чворишта. С нормализацијом ситуације у Сирији и Ираку, њен значај ће додатно порасти јер ће се повећати обими (пумпаног горива)", указао је турски лидер. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА