Најновије

Порошенко потписао закон о посебном статусу Донбаса

КИЈЕВ - Украјински председник Петро Порошенко потписао је Закон о посебном статусу Донбаса, који предвиђа да ће посебан статус добити пошто буду спроведени локални избори по украјинским законима и под контролом посматрача из међународних организација.
Петро Порошенко (Фото: president.gov.ua)

Петро Порошенко (Фото: president.gov.ua)

Наведено је 85 насељених места, железничких станица, раскрсница и других пунктова, а списак је направљен на основу Минског меморандума од 19. септембра 2014. године, јавиле су Риа Новости. Порошенко је потписао Закон о уношењу измена у Закон о Украјини о посебном статусу локалне самоуправе у поједниним регионима областима Доњецка и Луганска, пренео је портал Спутњик. Руководство самопроглашене Луганске Народне Републике сматра тај документ доказом да Кијев није спреман на дијалог. Украјински парламент је у уторак одложио увођење посебног статуса локалне самоуправе у Донбасу до спровођења избора по украјинским законима и утврдио списак региона на које ће се односити закон о посебном статусу. Осим тога, украјинска Рада је гласала да се територије доњецке и луганске области прогласе за привремено окупиране, пренео је Спутњик. У среду је председник парламента Владимир Гројсман потписао Закон о давању посебног статуса Донбасу после локалних избора по украјинским законима и послао документ на потпис председнику. Портпарол руског председника Дмитриј Песков је у среду изјавио да те одлуке Врховне раде не доприносе испуњавању Минског споразума и нагласио да је нелогично игнорисати одговорност Кијева за ситуацију на терену, наводи Спутњик. Министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров рекао је да одлука Врховне раде, која условљава увођење посебног статуса спровођењем избора, представља покушај да се сви претходни договори пониште. Он је такође додао да Москва изражава жаљење због одлуке Врховне раде.
Прочитајте још:НАТО све забринутији због изненадних провера борбене готовости Оружаних снага РФГЕОПОЛИТИЧКИ УДАР: Путин потписао уговор о савезу и интеграцији са Јужном Осетијом
Извор: Танјуг, Спутњик

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА