Најновије

Покрајинска коалиција јача од суда: Марта Такач још једном именована

НОВИ САД- Покрајинска влада је поново именовала Марту Такач за в. д. директора ЈП „Војводинашуме”. Конкурс за директора предузећа чији је оснивач Покрајина биће расписан убрзо, како се планира, већ за 14 дана, речено је у Покрајинској влади.
Нови Сад (Фото: ЈуТјуб)

Нови Сад (Фото: ЈуТјуб)

Вест о поновном именовању Марте Такач на чело „Војводинашума” јуче је потврдио и председник Скупштине Војводине Иштван Пастор, који је и лидер Савеза војвођанских Мађара. Он је рекао за Танјуг да је добио обавештење из Покрајинске владе да је на телефонској седници Владе Такачева поново именована за вршиоца дужности директора „Војводинашума”. Подсетимо, Покрајинска влада је 19. фебруара сменила Марту Такач с директорске функције. Та одлука уследила је након што је Апелациони суд у Новом Саду 23. јануара ове године потврдио пресуду Вишег суда да је Покрајинска влада 11. децембра 2013. године противзаконито именовала Марту Такач за директора „Војводинашума” с обзиром на то да она није поднела у законском року сву документацију која је затражена јавним конкурсом. Тужбу против решења покрајинске администрације поднео је Велибор Милетић, другорангирани кандидат на конкурсу за директора „Војводинашума” и након две године је добио суд. Смена Марте Такач подигла је велику прашину на политичкој сцени Војводине и додатно заоштрила односе између Лиге социјалдемократа Војводине и СВМ-а. Лидер СВМ-а Иштван Пастор је оптужио ЛСВ да стоји иза те смене, и поручио својим коалиционим партнерима, Лиги и демократама, да ће напустити коалицију владајућу у покрајини ако се Марта Такач не врати на место директора „Војводинашума”. Јер, то место, како је Пастор рекао, по коалиционом споразуму припада СВМ-у. Марта Такач је кадар СВМ-а и десет година је на челу „Војводинашума”. – Покрајинска влада се руга закону, суду и здравом разуму! – прокоментарисао је одлуку Покрајинске владе новосадски адвокат Владимир Галић, који је и посланик Српске напредне странке у покрајинском парламенту. – Згрожен сам као правник! Људи, који су на јавним функцијама свесно и намерно крше закон и бацили су судску одлуку у блато. На може коалициони договор између странака мењати закон, то је недопустиво.
Прочитајте још:Вујић: „Почучу нисам самовољно хапсио, већ по наређењу“САЗНАЈЕМО: Почуча ухапшен у Новорусији!
По Закону о јавним предузећима, Марта Такач није могла бити поново именована за в. д. директора „Војводинашума” јер је већ била два пута в. д. директора тог јавног предузећа. А члан 42 тог закона наводи: „Орган надлежан за именовање директора јавног предузећа из члана 21 овог закона именује вршиоца дужности директора у следећим случајевима: уколико директору престане мандат због истека периода на који је именован, због подношења оставке или у случају разрешења пре истека мандата; уколико буде донето решење о суспензији директора; у случају смрти или губитка пословне способности директора. Вршилац дужности може бити именован на период који није дужи од шест месеци. У нарочитим случајевима, ради спречавања настанка материјалне штете, орган надлежан за именовање директора јавног предузећа може донети одлуку о именовању вршиоца дужности директора на још један период од шест месеци”. С друге стране, одлуку Покрајинске владе покрајински секретар за међурегионалну сарадњу Бранислав Бугарски сматра исправном: – На Марту Такач је бачено дрвље и камење, а она веома успешно води „Војводинашуме” – рекао је Бугарски– То предузеће је прошле године остварило добит од 66 милиона динара. Нека директор „Србијашума” дође код ње у госте да препише рецепт успеха. Извор: Дневник.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА