Најновије

АНДАЛУЗИЈА- Социjалисти воде са 35,4 одсто освоjених гласова

СEВИЉA - Социjалистичка партиjа, коjа jе на власти у шпанском региону Aндалузиjа више од 30 година, води са 35,4 одсто освоjених гласова , док jе владаjућа у Шпаниjи конзервативна Народна партиjа добила 26,7 одсто подршке - што jе 40 одсто мање у односу нха предходне изборе, показуjу резултати 99,95 одсто преброjаних гласова.
Фото: euronews.com принтскрин

Фото: euronews.com принтскрин

Подемос заузео треће место са освоjених 14,8 гласова на регионалном изборима у Aндалузиjи, што ниjе довољно да на "мегдан изазове" традиционалне носиоце власти у овом делу Шпаниjе, али представљаjу кључни тест за "политичког новаjлиjу" коjи се противи оштрим мерама штедње, уочи општих избора у новембру у Шпаниjи, пренела jе агенциjа AФП. Социjалисти и конзервативци владаjу наjвећом шпанском региjом од 80-их година прошлог века, али активирање Подемоса уноси нервозу у њихове редове уочи опстих избора, посебно после победе њихових савезника - Сиризе у Грчкоj и поjављивања jош jедне партиjе десног центра Грађани. Уколико Шпанска социjалистичка радничка партиjа (ПСOE) оствари апсолутну већину у регионалном парламенту Aндалузиjе, узеће 47 од укупно 109 места, Народна партиjа ће обезбедити 33 места, Подемос ће имати 15, а Грађани девет посланичких места пошто су освоjили девет одсто гласова. Oваj наjвећи шпански регион са 6,5 милиона бирача, опустошених фарми и туристичких плажа виђен jе као главни полигон за нове тенденциjе на политичкоj сцени Шпаниjа, пошто jе земљу захватила економска криза уз спровођење оштрих мера штедње.
Прочитајте још:Украјински батаљони напустили фронт и иду на КијевНАСЛОВНА СТРАНА КОЈА ЈЕ ШОКИРАЛА СВЕТ: Задовољна Ангела Меркел с нацистима осваја Грчку!
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА