Најновије

До бесплатних уџбеника спорним прикупљањем података

Откако је Министарство просвете најавило да ће од наредне школске године деца самохраних родитеља, из хранитељских породица и домова за незбринуту децу, из породица с оба незапослена родитеља и други ученици из материјално угрожених породица, добијати бесплатне уџбенике од државе, проблеми се само нижу.
Муке око уџбеника (Фото: zavod.co.rs)

Муке око уџбеника (Фото: zavod.co.rs)

Наиме, одлука Министарства да скреше буyетску поделу уџбеника затекла је и издаваче и професоре, јер су многи похитали с поручивањем књига за наредну годину. Министарство је зато почетком месеца апеловало на школе, наставнике и директоре да до краја марта сачекају с поступком набавке уџбеника. До тада је наиме зацртан рок до којег ће се у свим школама направити спискови ученика који имају право на бесплатне уџбенике. Сада је, међутим, настао нови проблем. Како је истакао повереник за информације од јавног значаја, после више пријава грађана у вези с обрадом података о личности ученика и других лица у поступку доделе бесплатних уџбеника, извршен је надзор над спровођењем и извршавањем Закона о заштити података о личности у Министарству просвете, науке и технолошког развоја. Утврђено је, каже Родољуб Шабић, да податке о личности прибавља и обрађује око 1.200 основних школа користећи за то образац који им је доставило Министарство под називом “Пројекат бесплатни уџбеници - пријавни образац”, а да начин прибављања података није у складу са законом. Наиме, према овом обрасцу, директорима је дато упутство да од родитеља и старатеља траже потврде и фотокопије докумената, на које Министарство нема право увида. Реч је о фотокопијама личне карте или здравствене књижице, као и документацији у вези с неким посебним категоријама - уверења надлежних институција о радном стажу или висини примања која се односе на категорије родитеља борца, војног инвалида или оних који имају статус расељеног или прогнаног лица. Осим тога, неки родитељи прилагали су и фотокопије медицинске документације о тешко болесном члану породице. Како је истакао Повереник, за “утврђивање идентитета” никако не може да се подразумева прибављање и задржавање фотокопије личне карте, а није у складу са законом ни прибављање фотокопије здравствене књижице, јер се обрађују подаци који се воде у матичној евиденцији РФЗО, а чија је обрада дозвољена само за потребе здравственог осигурања. Исто важи и за прибављање “медицинске документације” о болести члана породице, додаје Повереник. Министарство здравља потврдило је наводе Повереника и поступило по налогу ове институције. Директори свих основних школа обавештени су да је потребно да обуставе даље прикупљање неких података од родитеља или старатеља, односно докумената које је Повереник у свом допису означио. Такође, ресорно министарство истиче да не прикупља те податке, већ то чине школе, а Министарство их добија у статистичком облику. У допису прослеђеном директорима школа истакнуто је да већ прикупљена документа на одговарајући начин избришу, односно униште.
Прочитајте још:ЛАЗАНСКИ: Зашто и како сада Румуни мисле да ће им Путин поверовати?Двери, ДСС и СРС заједно против НАТО Владе Србије у Косовској Митровици
Извор: Дневник

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА