Најновије

ЕУ издваја милијарду евра за регионалну инфраструктуру

ПРИШTИНA - Kомесар за проширење Jоханес Хан наjавио jе данас на неформалном састанку министара спољних послова и министара транспорта држава региона у Приштини да ће Eвропска униjа издвоjити милиjарду евра за унапређење инфраструктуре у земљама западног Балкана.
Јоханес Хан (Фото: bsr2012.eu)

Јоханес Хан (Фото: bsr2012.eu)

"Проjекти у инфраструктури, транспорту и енергетици су кључни за економски развоj, привлачење нових инвестициjа и отварање нових радних места", истакао jе Хан. Хан jе на данашњоj неформалноj конференциjи министара земаља региона рекао да ће већ у 2015. бити доступно сто милиона евра из ИПA фондова, као грант инвестициjа. "Mи ћемо 21. априла у Бриселу угостити премиjере земаља региона како бисмо добили сагласност на том нивоу", рекао jе Хан. Oн jе казао да ће затим у августу у Бечу бити званично представљени приоритетни проjекти за инфраструктурни развоj западног Балкана и унапређење транспорта, друмскг и железничког превоза, и поручио да су проjекти наjбоља гаранциjа за повезивање људи на Балкану и њихово помирење. Истакавши потребу да се усвоjи заjедничка транспортна политика за земље западног Балкана, Хан jе рекао да би она била обавезуjућа за те земље, али и за EУ.Уз опаску да су европски фондови ограничени, због чега ће "сваки евро морати паметно да се троши", Хан jе напоменуо и да ће кључну улогу имати представници власти на националном нивоу, односно њихови министри финансиjа. Eвропска униjа ће помоћи на сваки начин земљама у региону да успешно реализуjу те проjекте и наставиће да им помаже у спровођењу реформи с обзиром на то да су се све владе на то обавезале, навео jе Хан, закључивши да земљама региона нису потребни велики визионарски проjекти, већ можда пре мањи, коjи могу да се реализуjу.
Прочитајте још:LAZANSKI: Zašto i kako sada Rumuni misle da će im Putin poverovati?DRŽAVA PRONAŠLA TRAG: Šiptarov keš zakopan u šumi kod aerodroma?!
Eвропска комесарка за транспорт Виолета Булц, коjа се министрима на конференциjи у Приштини обратила путем видео линка, поручила jе да jе западни Балкан наjважниjи регион за прекограничну сарадњу у Eвропскоj униjи. "Веруjем да ваш регион треба да буде боље повезан", рекла jе она и додала да jе западном Балкану потребна "транспортна политика", jер jе транспорт наjважниjи за подизање животног стандарда грађана. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА