Најновије

Нова грчка Влада неће признати КиМ

БEOГРAД - Нова грчка влада се држи досадашње позициjе и не признаjе самопроглашену независност Kосова, изjавио jе Kонстантин Икономидис, амбасадор Грчке у Београду.
Фото: East News

Фото: East News

"Kао што добро знате, Грчка jе jедна од пет држава EУ коjе нису признале самопроглашену независност Kосова и држимо се те позициjе", рекао jе Икономидис, у интервjуу за "Данас", датом поводом Националног дана те земље. Oн jе, такође, истакао да Грчка у потпуности подржава што скориjе отварање првих поглавља у преговорима са EУ, како би се створио неопходан замаjац за убрзавање реформи и одржао стабилан темпо процеса придруживања Србиjе. "Након завршетка процеса скрининга краjње jе време да jасна, позитивна и снажна политичка порука охрабрења буде послата и српскоj влади и грађанима Србиjе да jе процес придруживања на правом путу", додао jе амбасадор. Према његовим речима, Грчка чврсто веруjе да jе Србиjа остварила значаjан напредак на свом путу према EУ током протеклих неколико година, исказуjући и вољу и одлучност да настави са свим нужним реформама како би испунила критериjуме за добиjање чланства. Упитан коjи су главни задаци српских власти ове године када jе реч о европском путу Србиjе, Икономидис jе рекао да, у складу са такозваним новим приступом EУ, према процесу придруживања кристално jе jасно да српске власти треба да усмере своjе напоре у овоj раноj фази преговора о придруживању углавном на суштинске ствари, на пример, на усваjање нужних реформи у доменима правде и владавине права, као и на спроводење реформе jавне управе и структурне реформе у домену економиjе. Упоредо са тим, од огромне jе важности да српска влада настави да се конструктивно ангажуjе у актуелном процесу диjалога о нормализациjи односа са Приштином, додао jе он. Икономидис jе подсетио да се билатерални односи Грчек и Србиjе базираjу се на чврстим основама, коjи су успостављени у контексту заjедничких историjских, верских, културних и друштвених веза, пре много векова. Oн jе указао да смо протеклих година сведоци "чак jош снажниjег раста таквих веза коjе уjедињуjу народе двеjу држава". "Присуство грчких инвеститора од тешких година економске изолациjе деведесетих, блиска политичка и економска билатерална сарадња, незапамћен броj српских туриста коjи посећуjу Грчку сваке године, добри су показатељи ових специjалних веза, да поменемо само неке од примера. Наши блиски односи биће додатно оснажени европском перспективом Србиjе, коjу у потпуности подржавамо", каже грчки амбасадор.
Прочитајте још:ДОДИК: Срби су витешки народ, кукавички смо се понели у Сребреници!Двери, ДСС и СРС заједно против НАТО Владе Србије у Косовској Митровици
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА