Најновије

5 разлога да чешће уживате у ротквицама

Ове мале пролећне куглице љуткастог укуса и црвене боје велике су савезнице здравља, и требало би их јести докле год су доступне у продавницама.
Ротквице су пуне здравља (Фото: pixabay.com)

Ротквице су пуне здравља (Фото: pixabay.com)

1. Заштитница тела

Ротквица у дословном преводу означава култивисани купус, а потиче из Азије где се узгајала и брала још пре 3000 година. Црвена боја ротквице потиче од пигмента антоцијана. Ова материја је снажан антиоксиданс који чува телесне ћелије од распадања и гарантује здравље целог тела.

2. Подстиче пробаву

Љуткасти укус ротквице подстиче лучење желудачних сокова, због чега се обично служи у облику салата или напитака, односно као аперитив који отвара апетит. Уз то покреће пробаву и рад црева, а посебно се препоручује особама које имају проблема с тврдом столицом.

3. Савезница фит форме

У сто грама ротквица налази се тек 16 калорија јер већину састава чини вода. Не чуди онда што у овој љуткастој намирници можете уживати без гриже савести чак и ако држите дијету. Ово поврће је одличан извор витамина Ц, дијеталних влакана, калијума и фолата, који дају енергију и јачају имунитет организма.

4. Антибактеријско „оружје“

Сок од свеже ротквице цедиле су још наше баке за лечење жучи, а показао се посебно корисним у излучивању слузи из дисајних органа током сезонских болести, бронхитиса и грипа. Неки стручњаци тврде да је, уз њена антибактеријска својства, и моћно оружје против кашља и главобоља.

5. Чувар јетре

Ротквица садржи материје које неутрализују билирубин у јетри због чега се намеће као одлично средство у борби против жутице. Уз то је одлична намирница за подстицање пролећне детоксикације – без обзира једете ли је сирову, од ње цедите сок или додајте неким комплексним напицима за чишћење организма од накупљених токсина.

Опрез:

Због љутине поврћа појачано уживање у ротквицама не препоручује се особама које имају осетљиву желудачну слузницу и болести попут чира, проблеме са цревима, нити бубрежним болесницима.
Прочитајте још:КРИК ФЕТУСА У СТОМАКУ: Мама, молим те прекини да пушиш! (ВИДЕО)Месо које једемо пуно је антибиотика
Извор: Punkufer

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА