Најновије

СТРАВИЧНО: Терористи отели, па срушили авион?

ПАРИЗ/БЕОГРАД - Могуће је да су авион „ербас А320“ компаније „Џерман вингс“ у Алпима оборили терористи, тврде стручњаци.
(Фото: flightradar24.com)

(Фото: flightradar24.com)

Они кажу да то што се током 18 минута пада пилоти нису јављали указује да су били онемогућени да то ураде. С друге стране, званичници позивају да се не ствара паника и тврде да је теорија о уљезима мало вероватна.

Екстремисти самоубице

- Разматрајући оно што се досад зна о несрећи, могуће су две варијанте: или је дошло до терористичког напада, или до декомпресије на 10.000 метара. Путања пада личи на спуштање у случају нужде. Ипак, најчудније је то што се посада није јавила контроли лета. То говори да су вероватно били онеспособљени. Могуће је да су терористи самоубице успели да отму авион - каже за Курир Велибор Вукашиновић, искусни пилот, некадашњи главни ваздухопловни инспектор СРЈ а сада директор Удружења ваздухопловне индустрије Србије. У случају декомпресије, додаје он, испадају маске с кисеоником, али се дешавало да недостатак кисеоника буде разлог пада летелица, попут случаја авиона компаније „Хелиос“. - У случају декомпресије пилот се јавља контроли лета и она рашчишћава небо. Управо зато је нејављање чудно - говори да је посада била онемогућена да то уради. Мени, нажалост, на памет пада само један разлог, а то је терористички напад - објашњава Вукашиновић. Он додаје да су мере безбедности у ваздухопловству много појачане последњих година, али да ко жели да учини зло, увек нађе начин.

Много нелогичности

И хрватски ваздухопловни стручњак Динко Водановић каже да не треба искључити могућност терористичког напада. - Прве информације су врло нелогичне. Није јасно зашто је пилот нагло смањио висину са 11.000 на 2.000 метара и није се јављао. Биће занимљиво чути шта се догодило, а не бих искључио ни тероризам - рекао је он за хрватски Јутарњи лист. Многи стручњаци такође тврде да трагедија нема смисла јер је авион променио висину, али не и путању. - Летети право у планине нема никаквог смисла. То је ненормалан потез за професионалне пилоте или пак није ни било њихове реакције - рекао је капетан једне европске компаније. С друге стране, француски државни секретар за саобраћај Ален Видали је изјавио да ниједан узрок није у потпуности искључен, али да је, „с оним што је већ познато, хипотеза уљеза или напада мало вероватна“. Иначе, јуче је пронађена црна кутија летелице, која је показала да је унутар ње дошло до неког „структуралног отказивања“. Једна од теорија је и да је дошло до пораста притиска у авиону. Меркелова, Олан и Рахој оплакују жртве Немачка канцеларка Ангела Меркел, премијер Шпаније Маријано Рахој и председник Француске Франсоа Оланд отишли су јуче на југ Француске, недалеко од места где се срушио авион „Џерман вингса“. Оланд и Меркелова допутовали су заједно хеликоптером до села Сен лез Алп, где им се придружио и шеф шпанске владе. Њих троје нису крили тугу због стравичне несреће у којој је живот изгубило 150 људи, од чега највише Немаца и Шпанаца. Истовремено, у Немачкој су јуче заставе спуштене на пола копља у знак жалости, а у Шпанији је проглашена тродневна жалост. Језиво: Нови инцидент у Русији и Индији Извиђачки авион индијске морнарице срушио се у море код западне обале и у току је потрага за двојицом од три официра који су били у летелици у тренутку пада, док је један спасен. Замало се несрећа догодила и у Русији - авион „боинг 737“ руске авио-компаније „Утаир“ са 73 путника и шест чланова посаде принудно је јуче слетео на аеродром Пулково у Санкт Петербургу јер му је отказао један мотор. Летелица је ишла из Москве у Санкт Петербург, а само срећом и уз вештину пилота приземљена је без икаквих последица. Нико од путника није повређен, а приликом слетања летелица није оштећена.
Прочитајте још:Легија: Марковић ми наложио да ликвидирам убице Ћурувије!МИП Украјине: Кијев не намерава да води дијалог са властима ДНР и ЛНР
Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА