Најновије

Вучић: Морамо да економски интегришемо регион

БЕОГРАД - Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас на отварању регионалне конференције Пословних људи да је неопходна економска интеграција региона и да је Србија, у политичком и у економском смислу, потпуно спремна за отварање према земљама региона.
Александар Вучић (Фото: Сајт Владе Србије)

Александар Вучић (Фото: Сајт Владе Србије)

Вучић је рекао да је стадијум хладних односа из протеклог периода превазиђен и да Србија гледа у будућност, као и да размишља о напретку. "Ми смо после много времена различитих сукоба или неретко хладних односа у протеклом периоду успели да тај стадијум превазиђемо и да размисљамо о будућности, и што се Србије тиче, ми гледамо у будућност, размишљамо о напретку", рекао је Вучић. Према његовим речима, кључне речи данас су стабилност, али и највиши степен интеграције. "Ми смо мале земље са релативно малим или не великим бројем становника, као тржишта нисмо довољно велики, као јединствено тржиште постајемо много привлачнији, тиме и наша снага и продуктвност", поручио је премијер. Вучић је поновио да је Србија заинтресована за све интегратине процесе да компаније из региона излазе заједно на трећа тржишта, тако можемо да будемо конкурентни. "То да ли се волимо или можемо више да се волимо, није питање, питање је да ли можемо да будемо конкурентни, а економске интеграције су од кључног значаја за земље региона, а и за Србију", истакао је он. Вучић је додао да је на скупу у Берлину прошле године видео да неки нису довољно спремни за отварање према региону, вероватно због политичких разлога, и поновио да Србија јесте, уз поруку да би такво отварање и ближе повезивање свима много значило. "Може неко да припада ЕУ или не - географију не можете да измените. Живимо једни поред других", рекао је српски премијер. Како је додао, економски и политички услови за међусобно отварање и уклањање непотребних баријера, никад нису били бољи. Премијер је рекао да је добра и успешна економија услов за прогрес земаља у региону и да им за ближе повезивање не треба ни супервизор ни контрола. Вучић је рекао да се Србија залаже за виши степен интеграција земаља региона, да камиони не стоје на границама десет па и стотину сати, за даље ослобађање протока људи и роба. Премијер је навео да је Србија спровела тешке мере да би оздравила економију и упозорио да је без чвршћег регионалног повезивања и сарадње то немогуће. Он је додао и да би заједничком сарадњом и изласком на трећа тржишта, инвестицијама, могли да повећају извоз у односу на увоз, па чак и у случају експорта и инпорта у Евопску унију. Подсетивши да Србија има трговинске споразуме са ЕУ, али и са Русијом, Казахстаном и са Турском, Вучић је зато кроз заједнички излазак на трећа тржишта треба искористити то што неке земље имају боље односе са појединим државама.
Прочитајте јошСтразбур наредио Србији да исплати одштету у вредности од 4,5 милиона евра
Он је у том смислу поменуо Олимпијаду у Сочију и сарадњу са Словенцима у грађевинској индустрији, истакавши да је то пример који показује да можемо заједнички да радимо и сарађујемо, нагласивши да је та врста економских интеграција од кључног значаја за све земље у региону. На скупу у београдском хотелу Цроwн плаза учествује више од 200 директора, председника и чланова управа и власника неких од најуспешнијих компанија. Регионалну конференцију Пословних људи организују медијски партнери из шест држава региона. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА