Најновије

Можете ли да претпоставите шта ће се спремати у кухињи будућности?

Глобални проблем човечанства већ годинама уназад је храна. Све више људи на планети гладује, а судећи према подацима о стопи насељености, изгледа да ће то бити све већи проблем, јер се предвиђа да ће до 2050. године на Земљи живети око девет милијарди људи. Стручњаци изгледа имају решење за ово. Питање је само колико нам се оно допада?
Скоро као кокице: пржени мрави (Фото: Википедија)

Скоро као кокице: пржени мрави (Фото: Википедија)

Ентомофагија, или прехрана инсектима би могла да буде наша будућност. За то постоје бројни оправдавајући разлози, које је већ око 2 милијарде људи на свету, који их конзумирају, препознало. Инсекти су богати протеинима и есенцијалним микронутријентима, као што су гвожђе и цинк. Оно што, такође, иде на руку онима који би их “гајили”, јесте чињеница да заузимају далеко мање простора од крава, свиња, оваца и живине као и да емитују нижи ниво гасова који стварају ефекат стаклене баште. Неке врсте инсеката су отпорне на сушу, па им треба мање воде него стоци која се сада гаји. То што, иако мали растом, дају 12 пута више протеина по килограму, од велике стоке, довољан је разлог да се уведу у исхрану. На досадашњој листи јестивих инсеката има их 1.900, а тај број се готово свакодневно увећава. Тако се у Јапану једу ларве жуте осе, зрикавци су цењени у Малавију, док се на Тајланду једе једна врста мрава. Омиљена храна у многим афричким земљама су термити који се једу на више начина. Најчешће се прже, диме, кувају на пари, или суше на сунцу, па мељу у прах. У јеловницима неких земаља су последњих година увршћени “специјалитете од инсеката”. У Аустралији се може пробати слатко-кисели мед који производи једна врста мрава, као и ларве тог инсекта које имају укус свежих печурака и топе се у устима. У Уганди се госте са краљицом термита, мало подгојеном, тако да личи на кобасицу, док у Мексику једу ескамоле, дезерт направљен од јаја пустињског мрава, које имају кремаст укус и арому плавог сира. Ако знамо све ово, шта нас то спречава да почнемо да једемо инсекте? Прва ствар, коју су и доказала бројна испитивања јавног мнења, јесте то што се већини људи инсекти гаде, а сама помисао на њих им изазива мучнину. Други проблем је на нивоу држава и тиче се законске регулативе. Онима који би се бавили гајењем инсеката за исхрану људи, али и животиња, закон забрањује да их прехрањују стајским ђубривом, или било којим другим отпадним материјалом. А знајући где се муве скупљају, онда ово стварно може да буде препрека! Индустрија хране направљене од инсеката је још увек у повоју. Када и да ли ће доћи време да једемо грицкалице направљене од брашна неке бубе, или наручујемо печене зрикавце у киосцима брзе хране, остаје нам да видимо.
Прочитајте још:
Извор: wannabemagazine.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА