Најновије

Индија расте брже од Кине

ИНДИЈА - Припремајући се за нову фискалну годину, која тамо почиње 1. априла, индијска влада је објавила нове пројекције раста, које је сврставају међу „високолетаче” глобалне економије и стављају у улогу предводника јата динами
Индија (Фото: docsity.com)

Индија (Фото: docsity.com)

Пошто је претходно методологија израчунавања укупног годишњег учинка економије усклађена са праксом већине индустријализованих земаља, показало се да су индијска остварења и потенцијали знатно већи него што су то приказивали досадашњи бројеви. Текући раст је тако ревидиран са 4,7 на 6,9 одсто, док су прогнозе за фискалну 2015. уместо 7,4 сада пројектоване на између 8,1 и 8,5 одсто. Ако се то оствари, Индија ће по темпу економске експанзије у овој календарској години први пут надмашити Кину! Трећа по величини светска економија (према пројекцији ММФ из октобра прошле године) тиме постаје динамичнија од прве (то је од прошле године Кина, која је по истом извору, мерено методологијом „паритета куповне моћи”, лане претекла САД). Кинески раст за ову годину пројектован је, наиме, на седам одсто, у контексту сазревања и генералног успоравања тамошње економије. По својој експанзији Индија се издваја и од осталих чланица БРИК клуба (Бразил, Русија, Индија и Кина) привреда у успону, с обзиром на то да је Бразил заглављен у стагфлацији, а Русија у рецесији због ниских цена свог главног извозног артикла, нафте, и дејства западних санкција. Јефтина нафта (Индија увози 75 одсто своје потрошње) истински је поклон њеној економији, према неким проценама вредан чак 50 милијарди долара. Ако би цене остале на садашњем нивоу, Индија би могла да убрза и на преко десет одсто – и тиме постане нова локомотива глобалне привреде. Ово су свакако добре вести за владу премијера Нарендре Модија, која је у мају прошле године на изборима тријумфовала управо на обећањима да ће бити бољи менаџер нације од претходне коалиције предвођене Конгресном странком. Индијски потенцијали су свакако велики, али и препреке на путу њихове реализације. Од предимензиониране и троме бирократије (коју Моди покушава да дисциплинује), преко застарелих и потребама економије неадекватних закона, претеране регулативе, лоше инфраструктуре до застоја на административним границама 27 савезних држава. То се види и по лошем пласману Индије на ранг-листи земаља у којима су услови за бизнис добри: тамо је на 142. од 189 места. Главни инструмент индијских реформи је владин буџетски документ. У њеној економској историји прекретнички је био буџет владе Конгресне странке из 1991, којим је дотле изузетно аутистична економија отворена за већу размену са светом, за стране инвеститоре и генерално либерализована.
Прочитајте још:ПУТИН: Украјина се економски иживљава над сопственим народом
Реформски оријентисан је и најновији, први комплетан буџет Модијеве владе, који је у парламентарну процедуру уведен у суботу. У њему се велики нагласак ставља на проширење и обнову инфраструктуре: за путеве, пруге, луке и аеродроме ове године биће потрошено додатних 700 милијарди рупија (11 милијарди долара). Укупни буџет владе за фискалну 2015. пројектован је на 287 милијарди долара и за 5,7 одсто је већи од прошлогодишњег, уз дефицит од 3,9 одсто БДП – за 0,2 одсто мањи. То што ће индијска економија расти брже од кинеске не значи, међутим, да ће је и престићи: БДП Индије (7,2 билиона долара у 2014) вишеструко је мањи од кинеског (117,6 билиона) – па би за достизање, с обзиром на то да Кина неће стајати у месту, биле потребне деценије. Па и то под условом да индијске реформе буду праћене одговарајућом политичком одважношћу.
Извор: Политика (Милан Мишић)

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА