Најновије

Црна Гора отворила 2 нова поглавља у преговорима са ЕУ

ПОДГОРИЦА/БРИСЕЛ - На путу ка чланству у Европској унији Црна Гора је данас у Бриселу, на Међувладиној конференцији, отворила још два преговарачка поглавља - 16 и 30 која се односе на порезе, односно спољне послове, преносе црногорски медији.
Црна Гора (Фото: pvportal.me)

Црна Гора (Фото: pvportal.me)

У преговорима са Унијом Црна Гора до сада је отворила 18 поглавља, од којих су привремено затворена два. "Поглавље 16 обухвата прописе и стандарде који регулишу индиректно и директно опорезивање, административну сарадњу и узајамну помоћ, као и оперативне капацитете и компјутеризацију. Поглавље 30 се односи на заједничку трговинску политику, билатералне споразуме са земљама нечланицама, развојну политику и хуманитарну помоћ", прецизирано је из Министарства спољних послова и европских интеграција. Отварању поглавља претходио је, како је наведено, посвећен рад свих институција на усклађивању с европским прописима и праксом у овим областима, а према оценама Европске комисије Црна Гора је постигла добар ниво усклађености, као и потребне административне капацитете за отварање преговора у овим областима. Државну делегацију Црне Горе у Бриселу предводи државни секретар за европске интеграције и главни преговарач Александар Андрија Пејовић, а у делегацији су и шефови радних група за наведена поглавља Ново Радовић и Горан Шћепановић, као и секретар Преговарачке групе Миодраг Радовић. Према оцени Пејовића, чињеница да је држава отворила поглавље спољни послови потврда је да Црна Гора има капацитете у тој области, уз напомену да искуства Хрватске и других земаља у преговорима о том поглављу указују да је најзахтјевније било усклађивање с правном тековином ЕУ у области билатералних трговинских споразума, преноси портал ЦДМ. Главни преговарач је нагласио да се чланством у ЕУ Црној Гори повећјавају шансе за извоз, како у Унију, тако и у треће земље, додавши да ће укидањем граничних контрола према Унији црногорски привредници уштедети време и трошкове пословања, а смањивањем трговинских баријера држава ће постати још атрактивнија дестинација за прилив страних директних инвестиција. Према његовом мишљењу, посебно значајно за грађане је то да ће, услед конкуренције на тржишту, имати на располагању већи избор производа и услуга из земаља чланица ЕУ, уз ниже цене и већи избор квалитета.
Прочитајте још:За одлазак у џихад борцу из БиХ 7.000 евраНа сличан начин као и у Београду: Дечак умало украден у Сарајеву?
Пејовић је навео и да се у оквиру поглавља које се односи на спољне послове остварује ефикасна и брза сарадња између државних служби цивилне заштите у случајевима ванредних ситуација. Указао је, тракође, да се након отварања тог поглавља Црна Гора обавезује да ће најкасније са даном приступања ЕУ отказати или ускладити постојеће међународне споразуме који садрже елементе трговинске политике и започети примену трговинских споразума које је с трећим државама склопила ЕУ. Главни преговарач је објаснио и да се од Црне Горе очекује да унапреди законодавни и институционални оквир за учешће и спровођење развојне политике и хуманитарне помоћи ЕУ. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА