Најновије

ОПАСНОСТ НА КОСМЕТУ: Арсеник из рудника прети Грачаници!

БЕОГРАД - На територији општине Грачаница дошло је до великог еколошког акцидента пошто је вода која се излила из корита реке Грачанке покупила муљ и јаловину из рудника Кишница, па су тешки метали, укључујући арсеник, доспели у земљиште и подземне воде.
Река Грачанка (Фото: ТВ Мост)

Река Грачанка (Фото: ТВ Мост)

На ово је јуче упозорио НВО 3Е институт и затражио од челника општине Грачаница да прогласе стање опште опасности по здравље људи. Излиле се и фекалије - Јаловина из Кишнице садржи врло висок проценат арсеника, доказано канцерогене супстанце која је озбиљна претња по здравље људи. Зато позивамо надлежне у општини Грачаница да не прикривају размере тог еколошког акцидента, него да се много одговорније поставе према проблему који је настао - рекли су они и нагласили да додатну опасност представља изливање фекалија из канализација у четири села у тој општини у којима не постоји систем за пречишћавање фекалних вода. Надлежни демантују С друге стране, председник општине Грачаница Владета Костић оценио је упозорења 3Е института као нетачна и злонамерна. - Ова невладина организација у свом домену пословања не ради анализу на присуство тешких метала. Вода се пре три дана излила из језера, а не јаловишта, којем није ни пришла. С обзиром на то да имамо речно корито које на том потезу није санирано, ранији резултати узорковане воде из бунара никад нису показали присуство арсеника, али јесу хемијску неисправност - рекао је он и нагласио да ће у току следеће недеље стићи резултати Завода за јавно здравље Косовска Митровица. У Институту за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ рекли су да нису у могућности да коментаришу последице по здравље људи без конкретних података.
Прочитајте још:Вучић: Користе Шешеља да би нас казнилиАмериканци од Порошенка праве Западу прихватљивог „украјинског фирера”
Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА