Најновије

5 чиниоца јаког имунитета на које не обраћате довољно пажње

Осим добро познатих предуслова за добро здравље као што су витамини, добар сан, хигијена и здрав режим исхране, на неке чиниоце моћног имунитета не обраћа се довољно пажње. Ево шта још утиче на ваше здравље.
Здравље (Фото: ozerbeyspa.com)

Здравље (Фото: ozerbeyspa.com)

Добар избор масноћа

Храна богата добрим мастима, попут ораха, лососа, авокада је здрава и корисна. Она пружа организму здраве масноће које се користе за негу тела и мозга. Са друге стране, нездраве масти нису ни од какве помоћи. Велике количине колача, помфрита и пице са собом носе лошу маст која није хранљива. Лоше масти исцрпљују организам и нарушавају ваш имуни систем.

Хитно решавање затвора

Кључни систем за ваш имунитет је дигестивни тракт. Затвор значи да ће отпадни производи метаболизма у цревима спречавати адекватну апсорпцију хранљивих материја, али и да је угрожен баланс добрих бактерија у пробавном систему. Уколико имате овакав проблем, обавезно укључите пробиотике у своју исхрану.

Кретање

О физичкој активности се највише пише у текстовима о гојазности и дијетама, односно постизању витке линије. Међутим, уз регулисање холестерола или високог притиска, кретање делује благотворно и на имунолошке снаге организма као што је лучење ендорфина или добар ритам кретања лимфе кроз тело.

Ограничене количине шећера у исхрани

Поново тема која се повезује са телесном тежином. Међутим, корисно је знати и да 100 грама шећера у одраслом људском организму просечне тежине умањује способност белих крвних зрнаца да елиминише клице за 40 одсто.

Дружење

Социјална интеракција може да побољша функције имуног система, док стрес има искључиво негативно деловање. Појединим студијама је доказано да уз активно дружење живимо знатно здравије, а и дуже. Једним истраживањем које је пратило 276 људи између 18 и 55 година живота доказано је да су они са шест и више друштвених веза четири пута бољи у борби против вируса и прехладе.
Прочитајте још:
Извор: стил

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА