Најновије

Проверавате мобилни пре спавања? Ево шта тиме радите свом мозгу!

Када остајете будни до касно, ви не допуштате својим неуронима да се одморе и спречавате глијалним ћелијама да се очисте од токсина, које наши неурони емитују током дана.
Звучи невероватно, али... (Фото: Ilovetherapie.ca)

Звучи невероватно, али... (Фото: Ilovetherapie.ca)

Изузетно је лоше за ваш мозак да проверавате нотификације на Фејсбуку или слике на Инстаграму када легнете у кревет, а то је објаснио и професор психијатрије Ден Сигел. Он открива штетне ефекте интеракције с нашим телефонима, таблетима или екранима рачунара непосредно пре спавања или још горе, усред ноћи. Нажалост, истраживања показују да се неки људи буде током ноћи, како би проверили шта се догађа на друштвеним мрежама и да ли им је неко послао поруку или мејл. Гледањем у екран мобилног телефона пре спавања, упијамо "потоке фотона", који нашем мозгу говоре да желимо да останемо будни. Другим речима, проверавање Фејсбука могло би да буде разлог зашто не можете одмах да заспите, па се сатима вртите по кревету. Али, нажалост, то није једина штета. Када остајете будни, ви не допуштате својим неуронима да се одморе и спречавате глијалним ћелијама да се очисте од токсина, које наши неурони емитују током дана. Ти токсини остају у нашем телу уколико не спавата 7 до 9 сати ноћу, колико је потребно већини људи да би се наспавали. У том случају, меморија вам опада, решавање проблема вам не иде на руку, а чак и инсулин зависи од тога, јер он регулише метаболизам, па је врло вероватно да ћете да се угојите. Закључак: престаните то да радите још вечерас и пружите свом телу квалитетан одмор! Покушајте да барем сат времена пре одласка на спавање не проверавате мобилни телефон, олакшаћете себи живот и сачувати здравље.
Прочитајте још:Како преживети инфаркт када сте сами?Колико често заиста „лежимо“ грип?3 проверена рецепта за поремећаје варења
Извор: index.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА