Најновије

Ђурић: Потребно нам је координационо тело за даље преговоре

БЕОГРАД- Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић каже за РТС да је Влада формирала Канцеларију за координационе послове у преговарачком процесу са Приштином како би ојачала техничке и координационе капацитете. Ускоро разговори Срба са Косова са премијером, истиче Ђурић.

Марко Ђурић (Фото: ЈуТјуб принтскрин)

Марко Ђурић (Фото: ЈуТјуб принтскрин)

Марко Ђурић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да је координационо тело формирано како би преговори Београда и Приштине били што ефикаснији и што уредније вођени.

"У процесу преговора не важи оно олимпијско гесло важно је учествовати, већ је важно бити што спремнији и у процесу преговора наступити са одговрајућим политичким, правним и техничким аргумрентима. Влада је одлучила да ојача технички и кооординационо, и зато је формирано координационо тело", каже Ђурић.

На питање чиме ће се конкретно бавити новоосновано тело, Ђурић каже да ће прикупљати све информације на једно место које су важне за преговоре, а те информације се налазе на више различитих места.

Ђурић истиче да сви подаци морају бити централизовани и систематизовани, не само због садашњих већ и због будућих генерација, и зато је, како додаје, важно да преговори у буду уредно вођени.

Говорећи о правосудном ситему на Косову, Ђурић напомиње да је важно да је Србија дошла до позиције да су српске судије присутне у процесима, и додаје како је сигуран да се више неће поновити случајеви попут Оливера Ивановића у којем неће учествовати ниједан српски судија.

Ђурић каже да се наредних дана очекују разговори са српским судијама који ће ступити на дужност у Косовској Митровици.

Важно је да се људима, који ће бити интегрисани у систем правосуђа по косовским законима, понуди одговарајући пакет јер су у косовским судовима плате ниже, као и да им се изједначе права по питању здравствене заштите и пензија, подвлачи директор Канцеларије за КиМ.

Прочитајте још:

Шешељ о Пајтићевој „влади у сенци“

Дачић упутио саучешће поводом погинулих рудара у Украјини

Напомиње да судије у те судове улазе на основу писаног договора и да неће бити могуће да судија из Косовске Митровице буде пребачен у Призрен или Ђаковицу, или било коју другу средину у којој има мање Срба.

Ђурић подсећа да ће председник суда у Косовској Митртовици биће Србин, и додаје, да је створен један систем у коме ће наши људи имати неупоредиво већи утицај на судски систем и да неће бити могуће имати десетине хиљада случаја Срба чија су права бачена у страну.

На питање шта уколико те судије остану без посла, Ђурић подвлачи да не постоји ниједан основ да било ко остане без посла, нити ће било ко остати без посла.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА