Најновије

Пајтић: Жене у неравноправном положају

БEOГРAД - Председник ДС Боjан Паjтић навео jе данас, поводом 8. марта, да су жене у Србиjи и даље у неравноправном положаjу и позвао све коjи учествуjу у доношењу одлука и креирању политика на обавезу стварања jеднаких шанси за жене и мушкарце.
Демократска странка ( Фото: ДС )

Демократска странка ( Фото: ДС )

Jедноставним увидом у власништво над некретнинама, пољопривредним земљиштем и осталом имовином, увидом у начин на коjи живе самохране маjке и на броj жена на местима на коjима се налазе новац и моћ, може се закључити да jе Србиjа данас земља у коjоj су жене економски зависне од мушкараца, из чега проистиче њихова неравноправност у друштву, навео jе Паjтић, а преноси ДС. "Из тог разлога оне остаjу у браковима и везама у коjима трпе насиље, из тог разлога им jе готово немогуће да започну сопствени посао, добиjу кредите, брину о свом здрављу, из тог разлога оне пристаjу на потчињен положаj у кући, на послу, у jавном и приватном животу", истиче он. Главни одбор ДС jе jуче усвоjио Женску платформу за развоj Србиjе коjом се захтеваjу: успостављање jеднаких могућности приступа правди и ефикасне и делотворне заштите права, равноправног учешћа жена и мушкараца у креирању политика и стратегиjа у свим областима друштва, укључуjући процес EУ интеграциjа. Форум жена Демократске странке честитао jе данас свим припадницама лепшег пола Mеђународни празник жена 8. март, истакавши да се жене из ДС већ 25 година залажу за пуну равноправност жена и мушкараца у свим сферама живота. "Родна равноправност jе за нас развоjно питање. Успеле смо да она постане реалност и важна друштвена тема", истичу чланице форума жена ДС. Oне додаjу да су плате жена и даље ниже него плате мушкараца, да жене у бизнису или политици не учествуjу равноправно са мушкарцима, да их нема довољно на местима где се одлучуjе, да трпе насиље у породици. "Борба коjа траjе већ читав век обавезуjе нас да наставимо даље у настоjању да се унапреди положаj жена", поручуjу из ДС. Њихови захтеви се, додаjу, и даље односе на право на слободан избор, економску независност, достоjанствен рад и jеднаке зараде, равноправно учешће у одлучивању, социjалну сигурност и бригу о здрављу жена и живот без насиља и дискриминациjе.
Прочитајте још:Вучић: Ђелић неће сигурно!ХРВАТИ У ШОКУ ПРИЗНАЛИ: „Браво Срби, ми смо пријатељи и поново је братство и јединство!“ (ВИДЕО/ФОТО)ПРОПАГАНДНИ РАТ: Да ли ће овај филм уништити Путина!? (ВИДЕО)
"Свесне смо да jе потребно jош много тога да се уради, али напредак коjи jе ипак постигнут мотивише нас да наставимо", истакле су чланице ДС, додаjући да ће и даље своjим активностима афирмисати питања друштвеног статуса жена, подстицати реформске процесе коjи све грађане и грађанке третираjу равноправно и утицати на креирање стабилног демократског друштва коjе пружа jеднаке шансе свима. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА