Најновије

ИРАН ЈЕДИНСТВЕН: Нема споразума док се не скину санкције, настављамо развој оружја

ТЕХЕРАН - Након што је вођа Исламске револуције ајатолах Хаменеи поновио ирански став да нуклеарни преговори неће бити окончани уколико санкције не буду скинуте истог тренутка по потписивању споразума и негодовања "западне јавности" на такав захтев, окончање преговора је под све већим знаком питања.

Ахмед Хатеми (Фото: niazedimeh.ir)

Ахмед Хатеми (Фото: niazedimeh.ir)

Како би појаснио овакав став вође Исламске револуције, у иранским медијима се огласио и техерански имам Ахмед Хатеми, који је дао пуну подршку преговарачком тиму и потврдио јединствен став већег дела иранске нације у вези са санкцијама и спољнополитичким односима Исламске Републике.

Ајатолах сејид Ахмед Хатеми, техерански имам рекао је да би коначни нуклеарни споразум између Исламске Републике Иран и Г5+1 трабало да буде у потпуности транспарентан.

Хатеми је рекао да ирански нуклеарни преговарачки тим има ингеренције да преговара само око иранског нуклеарног програма и додао:
"Исламска Република Иран наставља своје редовне активности на пољу истраживања и развоја одбрамбеног наоружања јер је развој на војном пољу мишица која помаже независности и просперитету Ирана".

Техерански имам је указао на поверење које је лидер Исламске револуције ајатолах Хаменеи указао члановима иранског нуклеарног преговарачког тима као на његова транспарентна упутства преговарачком тиму.
"Лидер Исламске револуције је одредио само главне смернице и оквире за вођење преговора док је детаље препустио члановима преговарачког тима".

Хатеми је подсетио на последњи потез ЕУ и одлуку о обнављању санкција иранској банци и одређеним компанијама, па је чланове иранског преговарачког тима посаветовао да буду опрезни због могућег кршења прузетих обавеза и обећања супротне стране у преговорима.
"Инсистирајте на потпуном укидању свих санкција по потписивању споразума и будите против одлаганог или постепеног укидања санкција за 6 месеци или годину дана".

Имам је такође указао и на саудијску агресију на Јемен, називајући саудијске државне челнике ратним злочинцима.
"Саудијска Арабија у име ционистичког режима уништава Јемен и његову инфраструктуру, због чега можемо да кажемо да се ради о посредничком ратном злочину".

Хатеми је указао на потребу хитног окончања ратних страдања у Јемену и рекао да се свакодневно повећава одбојност и анимозитет јеменског становништва према Саудијској Арабији, те додао да ће Саудијци засигурно бити поражени у агресији на Јемен.

Он се у својој изјави за иранске медије осврнуо и на сексуално напаствовање полицијских снага на међународном аеродрому у Џеди на двојицу иранских ходочасника.
"Овај неморалан и нехуман чин је изузетно горак за иранску нацију и сраман по саудијске државнике. Починитељи тог гнусног чина морају бити најстроже кажњени."

Ајатолах сејид Ахмед Хатеми је поручио да се основа и бит Исламске револуције темељи на одбрани права угрожених и слабих у свету и додао: "Ако Исламска Република Иран не би бранила права угрожених у свету Исламска револуција би изгубила свој идентитет."

Прочитајте још:

Извор: Правда / Ириб

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА