Најновије

Кастро и Обама разговарали телефоном

ХАВАНА / ВАШИНГТОН - Председници САД-а и Кубе, Барак Обама и Раул Кастро, разговарали су телефоном уочи њиховог сусрета на дводневном регионалном самиту који почиње данас у Панами.

Барак Обама (Фото: whitehouse.gov)

Барак Обама (Фото: whitehouse.gov)

Агенција АП је, позивајући се на изјаву заменика директора кубанске државне Националне информативне агенције Хорхеа Леганоа, пренела да су председници разговарали телефоном у четвртак увече. Бела кућа је потврдила ове информације.

Ово је други разговор међу лидерима САД-а и Кубе у последњих пет деценија. Први се догодио у децембру прошле године када су Обама и Кастро објавили планове о поновном успостављању дипломатских односа.

У међувремену, Обама и Кастро су допутовали у Панаму. Њихов званичан састанак није предвиђен, али се очекује да ће се састати на маргинама самита.

Сенатор из редова демократа Бен Кардин изјавио је синоћ да је Стејт департмент предложио да Куба буде скинута са америчке листе држава које спонзоришу тероризам.

Кардин, један од лидера комитета за спољне односе америчког Сената, рекао је да је препорука Стејт департмента резултат вишемесечних техничких разматрања и да представља важан корак у напорима да се изграде плоднији односи са Кубом.

То што се Куба налазила на америчкој листи земаља које спонзоришу тероризам је представљало сметњу у досадашњим преговорима две земље о блискијим односима.

Како наводи Вашингтон пост, Куба учествовањем на самиту, заједно са 35 шефова држава и влада, окончава пет деценија дугу званичну изолацију на западној хемисфери.

Док званичници кажу да је мало вероватно да ће САД и Куба завршити преговоре и поново успоставити дипломатске односе пре самита, има и јаких назнака да ће можда бити отклоњена највећа препрека у преговорима.

Обама је обећао да ће брзо реаговати чим добије препоруку Стејт департмента да се Куба уклони са америчке листе држава које спонзоришу тероризам, што је једина преостала препрека за обнову односа Вашингтона и Хаване. Куба је на ову листу доспела 1982. године због помагања побуне марксистичких колумбијских герилаца ФАРЦ.

За Раула Кастра учествовање на самиту у Панами је симболични поновни улазак у инфраструктуру западне хемисфере, која избегава питање кубанског чланства у Организацији америчких држава (ОАС), јер је Хавана и даље сматра инструментом спољне политике САД-а, пише Вашингтон пост.

Иако је ОАС, која је искључила Кубу 1962. године, позвала ту земљу да јој се поново прикључи, Кастро је рекао да то никад неће учинити.

Прочитајте још:

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА