Најновије

Етничке тензије на Косову још увек јаке

БЕОГРАД- Директор владине канцеларије за сарадњу с медијима Миливоје Михајловић рекао је за да инциденти у Косовској Митровици показују етничку напетост која се опет јавља и узрокована је пре свега идејама које се у последње време пласирају а које су, како каже, ретроградне. Прича о уједињењу Косова и Албаније има краткорочну политичку употребу, поручује Михајловић.
К.Митровица (Фото: Фејсбук)

К.Митровица (Фото: Фејсбук)

Последњи инциденти у Косовској Митровици показали су да Мост на Ибру захтева већу будност и мање тензија из Приштине, каже директор владине канцеларије за сарадњу с медијима Миливоје Михајловић. Подсећа да се годину дана говори о уклањању "парка мира" и указује да "значајна осуда не би штетила". "Мислим да ови догађаји показују етничку напетост која се опет јавља и узрокована је ко зна чим, можда и социјалним превирањима, али пре свега идејама које се у последње време пласирају које су ретроградне", рекао је Михајловић гостујући у Дневнику РТС-а. Говорећи о изјави албанског премијера Едија Раме и косовског Хашима Тачија који су подсетили на уједињење, Михајловић је рекао да је то рециклирана идеја из прошлог века. Михајловић подсећа да Раму чекају локални избори и да је зато пласирао идеју за коју зна да има подршку. "Има своје разглоге зашто гура те идеје. Пре свега успех на изборима, да буде патрон свих етничких Албанаца на Балкану, да косовско руководство буде у другом плану", рекао је Михајловић подсећајући на заједнички састанак косовског и албанског руководства које се одржало под потом "Једна земља, једна нада, један народ". Хашим Тачи, каже Михајловић, хоће да пласира ту идеју како би скренуо пажњу са формирања суда за ОВК. "Хашим Тачи наравно хоће да ту идеју пласира како би скренуо пажњу са формирања специјалног суда, а све то је заправо последица извештаја Дика Мартија, он жели да буде што даље од тог извештаја, ви видите да се одговор Приштине на покушај истраживања ратних злочина Албанаца према Србима кретао од слања специјалаца на север Косова пре неколико година, па до сад ове нове идеје о 'Великој Албанији', мислим да је та идеја умрла у прошлом веку", рекао је Михајлоивћ и додао да иако та идеја неће имати много ефеката, она изазива нервозу.
Прочитајте још:У Јадрану регистровано 38 нових врста, има и јако опаснихРама долази у Улцињ као у део Албаније
Михајловић каже и да та идеја буди националистичке страсти и да је опасна, пре свега, јер нема снажне осуде из ЕУ и САД. Додаје да прича о уједињењу има краткорочну политичку употребу, јер нити Рама има снаге да је спроведе, нити она може мирним путем да се спроведе. Михајловић каже да је бриселски дијалог неминовност и да тај пут преговора не може да се заустави. Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА